3 danske film til Karlovy Vary

Tre danske film, Martin Pieter Zandvliets spillefilmdebut "Applaus", Christian Sønderby Jepsens "Side om side" og Lars von Triers "Antichrist" er udtaget til den vigtige internationale filmfestival i Karlovy Vary (3.-11. juli), der er en af verdens 12 A-filmfestivaler.

Festivalen har til hovedkonkurrencen udvalgt "Applaus", med Paprika Steen i hovedrollen som en beundret skuespiller, der efter en svær periode, hvor hun er blevet skilt og har mistet forældreretten over sine børn, forsøger at rette op på det, hun har sat over styr.

Paprika Steen og hendes mand, filmens producer Mikael Christian Rieks, og deres søn, Otto Leonardo Steen Rieks, der spiller med i filmen, rejser til Karlovy Vary i selskab med instruktøren og Anders Frithiof August, der er søn af Bille August og har skrevet manuskriptet sammen med filmens instruktør. Med på festivalen er også en anden af filmens skuespillere, Sara-Marie Maltha, der danner par med Bille August.

I dokumentarfilmkonkurrencen deltager Christian Sønderby Jepsens "Side om side" om to naboer i den lille by Tarm og deres 15 år lange nabostrid. Instruktøren kommer bagom fjendskabet og optrævler de hændelser, der i sin tid var kimen til konflikten.

I den såkaldte Open Eyes-sektion, der præsenterer nogle af de vigtige film fra Cannes, vises Lars von Triers "Antichrist", som vakte furore i Cannes.

Begge de to konkurrencefilm er produktionsstøttet af New Danish Screen. "Applaus" får premiere den 25. september, og "Side om side" blev vist på CPH:DOX sidste efterår.

"Antichrist" bliver i denne uge også vist på Moskva International Film Festival (18.-27. juni), der er endnu en af de 12 A-festivaler, og på Edinburgh International Film Festival.

Festivalen i Karlovy Vary er en af de vigtige platforme for den internationale lancering af dansk film. Kun få af det enorme antal filmproduktioner, som ligger klar om foråret, kan få en plads i Cannes, og hvis det endelig lykkes der, drukner en film let i medieståhejet. En plads i Karlovy Vary kan ofte give en film masser af opmærksomhed. Mange danske film har derfor satset på festivalen. Sidste år vandt Henrik Ruben Genz' "Frygtelig lykkelig" hovedkonkurrencen.

Læs mere om "Applaus" i artiklen "Diva i spejlkabinettet" (FILMupdate, den. 23. juni 2009)

Karlovy Vary International Film Festival
Moscow International Film Festival
FIAPF: De 12 A-festivaler