3 millioner elever har været med skolen i biografen

BØRN OG UNGE. Filminstituttets skolebioordning Med Skolen I Biografen kan fejre 20 års fødselsdag, og i den tid har ordningen lokket over 3 millioner i biografen. Især danske film er i høj kurs hos landets skoler.

I disse dage slår landets biografer dørene op for skoleklasser, der har indløst billetter til Med Skolen I Biografen. Det er 20. år i træk, og biografforestillinger i skoletiden er blevet en fast del af skoleåret. Filmene er både tankevækkende underholdning og et godt afsæt for lærere og elever til at gå i dybden med selve filmmediet og de temaer, filmene handler om. Med Skolen I Biografen giver eleverne mulighed for at opleve og diskutere en mangfoldighed af spillefilm. Dette års program indeholder både populære danske titler og film fra lande som fx Kina, Belgien eller Tyskland – børne- og ungdomsfilm, der ikke er i almindelig biografidistribution, og som eleverne sjældent støder på andre steder.

Rekordår

I sidste skoleår var 264.519 inde og se film. Det svarer til 37 % af det samlede elevtal i den danske grundskole og var det næsthøjeste antal i ordningens tyveårige levetid. Og det nuværende skoleår tegner også godt. Der vil blive vist film i 131 biografer i 79 af landets kommuner, og det nuværende billetsalg er på mere end 256.000. 

Danske film er populære

Danske film har alle år været populære, og nogle af de mest sete film er ’Den Utrolige historie om den kæmpestore Pære’ (48.748), ’Jeg er William’ (48.479) og ’Skammerens datter’ (44.919). 

I den nye sæson står danske film også stærkt. Fire danske film er særligt populære. Det drejer sig om ’Vildheks’ (ca. 42.000), ’Hacker’ (ca. 38.000), ’Vitello’ (ca. 37.000) og ’Ternet ninja’ (ca. 30.000). 

Med undtagelse af ’Hacker’ er det alle film, der har et bogforlæg, og som læses i skolen og indgår i danskundervisningen. Med Skolen I Biografen er underholdende fælles filmoplevelser, men det er også undervisning, og til samtlige film er der undervisningsmaterialer, som lærere og elever kan hente på undervisningsportalen Filmcentralen/Undervisning

Flere af de danske film, som er med i Med Skolen I Biografen, har også haft et godt liv i den ordinære biografdistribution, men takket været skolebioordningen får filmene et længere liv og når et endnu større publikum. 

Anderledes filmoplevelser 

Med Skolen I Biografen er ikke kun et dansk filmkatalog. Lærerne efterspørger også anderledes filmoplevelser, og redaktionen bag skolebioordningen lægger vægt på at finde gode fortællinger fra hele den store filmverden. Et vigtigt element i Med Skolen I Biografen er at give eleverne spændende og tankevækkende filmoplevelser, som er anderledes i forhold til, hvad de er vant til og måske selv ville vælge. 

Der har i skolebioordningens levetid været vist ca. 300 forskellige filmtitler, og 80% af disse kan betegnes som smalle og anderledes film. 

Forskellen kan også illustreres med en sammenligning af den regionale fordeling af billetsalget for henholdsvis Med Skolen I Biografen og den ordinære biografdistribution.

En populær ordning og første biografoplevelse

Det Danske Filminstitut og Center for Undervisningsmidler sendte i juni 2019 et spørgeskema ud til de lærere, som har benyttet skolebioordningen Med Skolen I Biografen i skoleåret 2018-19. 

794 lærere besvarede spørgsmål om deres holdninger og erfaringer med ordningen, filmene og undervisningsmaterialerne. 

Brugerundersøgelsen viser stor tilfredshed med ordningen. Lærerne nævner bl.a., at når eleverne deltager i Med Skolen I Biografen, medfører det en øget interesse for at arbejde med film i undervisningen - og på skolen generelt. Lærerne fremhæver, at eleverne får mulighed for at se film, som de normalt aldrig ville få set, og at Med Skolen I Biografen giver flere elever deres første biografoplevelse.
 

Med Skolen I Biografen er et samarbejde mellem Det Danske Filminstitut, landets Centre for Undervisningsmidler, filmudlejere, biografer og kommuner i Danmark.

For mere info kontakt

Jacob Breuning
Projektleder
Tlf. +45 2010 0206
jacobb@dfi.dk