4 danske film til Berlin

Annette K. Olesens "Lille soldat" er udtaget til hovedkonkurrencen på Berlin Filmfestivalen, som i dag har offentliggjort det samlede program. Det er tredje gang instruktøren har en film med i hovedkonkurrence i Berlin. I 2002 vandt hun Den Blå Engel med sin spillefilmdebut, "Små ulykker".

Dansk film er godt repræsenteret med fire film på festivalen, der afholdes 5.-15. februar. Lotte Svendsens spillefilm "Max Pinlig" er udvalgt til konkurrenceprogrammet med børnefilm, Generation Kplus, hvor Pil Maria Gunnarssons "Musen" også deltager i konkurrence om en Krystalbjørn for bedste børnekortfilm. I konkurrencen Generation 14plus med ungdomsfilm præsenteres Mads Matthiesens kortfilm "Cathrine".

På årets festival er det iøjefaldende, hvor mange danske filmfolk og skuespillere, der deltager i internationale produktioner.

I kampen om Den Gyldne Bjørn finder man to dansk koproducerede spillefilm, Lukas Moodyssons svensk/dansk /tyske "Mammut" og Hans-Christian Schmids tysk/danske "Sturm". De er begge koproduceret af Zentropa og har modtaget støtte fra Det Danske Filminstitut. "Sturm" har Jesper Christensen og Bent Mejding på rollelisten, og "Mammut" er filmet af den danske fotograf Marcel Zyskind.

Hovedkonkurrencen åbner med Tom Tykwers krimi "The International" med Ulrich Thomsen i en central rolle som skurk, og i Sally Potters konkurrencefilm "Rage" medvirker Jakob Cedergren også i en skurkerolle.

Festivalens anden store serie, Panorama, har udtaget danske Rie Rasmussens fransk producerede spillefilmdebut "Human Zoo", den danske instruktør René Bo Hansen har sin tysk/svenske spillefilm "Die Stimme des Adlers" ("Ørnejægerens søn") med i Generation Kplus, og i serien Forum deltager en stor dansk/østrigsk/israelsk/amerikanske dokumentarfilm, "Defamation" af Yoav Shamir, koproduceret af danske SF Film Production og støttet af Det Danske Filminstitut.

Skuespiller Cyron Melville er udtaget som et af ti europæiske skuespillertalenter, der præsenteres som Shooting Star under Berlin Filmfestivalen. Cyron Melville er især kendt for sine roller i ungdomsfilmene "2 ryk og en aflevering" (2003), "Råzone" (2006), "Supervoksen" (2006) og "Fighter" (2007), og han har hovedrollen i Morten Gieses "Daniel", som får premiere senere på året.

På koproduktionsmarkedet, hvor en lang række film præsenteres og søger finansiering, præsenterer Bille August et engelsk filmprojekt, "The Diary".

Det Danske Filminstitut uddeler under festivalen det engelsksprogede magasin FILM #65 om dansk film. Det kan downloades fra DFI's website fra den 29. januar, og dele af indholdet udgives på dansk på www.filmupdate.dk i de kommende uger.

For yderligere oplysninger om filmene og festivalen: DFI's website for Berlin Film Festivalen

Danske film i Berlin gennem årene

Berlin Filmfestivalen: www.berlinale.de

For yderligere oplysninger:

Det Danske Filminstitut
Christian Juhl Lemche, 3374 3464, christianjl@dfi.dk
Anne Marie Kürstein, 4041 4697, kurstein@dfi.dk
Lars Fiil-Jensen, 3374 3559, larsf@dfi.dk