4 danske film til Sundance

SUNDANCE. "10 timer til Paradis", "Putin's Kiss", "½ revolution" og "Ambassadøren". Fire danske film er udtaget til filmfestivalen i Sundance.

En spillefilm og hele tre danske dokumentarfilm af spillefilmslængde er blevet inviteret til Sundance Filmfestivalen, der afholdes 19.-29. januar.

World Cinema Spillefilm-konkurrencen

Mads Matthiesens spillefilmsdebut "10 timer til Paradis" har bodybuilderen Kim Kold i hovedrollen som 38-årige Dennis, der bor alene med sin mor, og rigtig gerne vil finde kærligheden. Han beslutter sig for at prøve lykken og finde en pige i Pattaya i Thailand, men Dennis' naive syn på kærligheden får hurtigt skrammer. Han er tæt på at miste modet, da han møder Toi, og de to forelsker sig. Filmen er optaget on location i Danmark og Thailand, og en lang række medvirkende er fundet i de miljøer, filmen portrætterer.

Mads Matthiesen var i 2008 nomineret på festivalen med kortfilmen "Dennis", også med Kim Kold i hovedrollen. "10 timer til Paradis" får Danmarkspremiere torsdag den 26. januar.

Læs Kim Skottes interview A Meek Giant i FILM#72 (på engelsk)

World Cinema Dokumentar-konkurrencen

Lise Birk Pedersens "Putin's Kiss" følger en russisk kvinde, der har gjort karriere i Nasji, en pro-Putin ungdomsorganisation, som arbejder for et stærkt Rusland. Udover at arrangere politiske møder og sommerlejr med sunde udendørsaktiviteter står organisationen også for intimidering af politiske modstandere og overfald på kritikere. Lise Birk Pedersens film havde for to uger siden verdenspremiere i hovedkonkurrencen på Amsterdams dokumentarfilmfestival IDFA.

Læs interviewet Et kys som et tveægget sværd

Danske Omar Shargawi og Karim El Hakims "½ revolution" følger opstanden i Egypten i dette forår. De to instruktører blev fanget i den egyptiske revolution, da de boede i Cairo, hvor Shargawi var ved at forberede en dokumentar om gadebørn. Da situationen eksploderede, rettede de hurtigt i stedet deres kameraer mod opstanden. "1/2 revolution" modtog Danish:dox Award-juryens Special Mention på CPH:DOX. Filmen kan ses i DOX:BIO i 40 biografer over hele landet onsdag den 7. december.

Læs interviewet Fra ungdomsfilm til revolution

I Mads Brüggers "Ambassadøren" rejser instruktøren ind i Afrikas hjerte med et diplomatpas i hånden for at udstille det hemmelige europæiske diplomati og den korruption, der er med til at fastholde de tidligere kolonier i fattigdom. Filmen åbnede for to uger siden Amsterdams dokumentarfilmfestival IDFA, hvor den deltog i hovedkonkurrencen. Den er siden den danske biografpremiere for en måned siden set af godt 15.000 og kan stadig ses i biograferne.

Læs Per Juul Carlsens interview Manden med den gule hat 'gone bad' i FILM#73

En dansk koproduceret film, "The Queen of Versailles", deltager også i dokumentarfilmkonkurrencen. Filmen er koproduceret af Mette Heide.

De fem film er støttet af Det Danske Filminstitut.