4 priser til elever fra Filmskolen

Fire nyuddannede elever fra Den Danske Filmskole vandt priser på Nordic Talents 2009, som hvert år afholdes i København.

Hvert år i september mødes de nyuddannede elever fra de fire nordiske filmskoler til træf på Den Danske Filmskole.

Nordisk Film og TV Fond står for seminaret – i år fra 3.-5. september – og her får alle de nyuddannede filmfolk lejlighed til at mødes med de garvede fra branchen, producere og finansierer fra de nordiske lande.

Som en del af det omfattende program vises årets afgangsfilm fra skolerne, både spillefilm og dokumentarfilm, og de nyuddannede får lejlighed til at pitche – fremlægge nye filmprojekter – de er ved at udvikle. En jury bestående af professionelle filmfolk udvælger de bedste projekter, som belønnes med en pris og et medfølgende pengebeløb til at implementere filmen.

De fire nyuddannede fra Den Danske Filmskole, som i år modtog priser, er filminstruktørerne May el-Toukhy, Rúnar Rúnarsson og Kristoffer Kiørboe samt filmfotograf Sophia Olsson.

Hovedprisen, The Nordic Talents Pitch Prize 2009, på 250.000 NKK i produktionsstøtte gik til instruktør May el-Thoukhy og producer Claudia Siesbye for deres pitch til filmen "Cairo".

"Cairo" er en beretning om en ung, dansk kvinde med en arabisk far og en dansk mor. Faderen sætter alt ind på at opdrage sin datter til at blive en god, dansk borger, men glemmer i sin iver arven fra Mellemøsten. Juryen roste projektet for dets mod og originalitet og for en meget personlig præsentation af et aktuelt socialt og politisk emne.

Instruktør Rúnar Rúnarsson modtog juryens special mention og 50.000 NKK i udviklingsstøtte til projektet "Volcano", en familie- og kærlighedshistorie om tre generationers forhold til fortid, nutid og fremtid. Juryen fremhævede instruktørens sjældne evne til at få publikum til at identificere sig med historiens karakterer.

Dokumentarfilminstruktør Kristoffer Kiørboe modtog også en special mention og 50.000 NKK i støtte til filmprojektet "Ángel" om den 16-årige spanier Ángel Jiménez, der drømmer om at blive tyrefægter og næste store stjerne i arenaen. Juryen lagde vægt på instruktørens stærke sans for visuelle udtryk og intense menneskeskildringer.

Filmfotografen Sophia Olsson modtog særlig hæder for sin indsats bag kameraet på to af dette års afgangsfilm, Rúnar Rúnarssons fiktionsafgangsfilm "Anna" og Katrine Philps dokumentarafgangsfilm "Book of Miri".

Program for Nordic Talents 2009