5 danske film til London

Med fem danske film i programmet fortsætter dansk film de seneste års stærke tilstedeværelse på London Film Festival.

De fem danske film, der gæster den engelske hovedstad, er Rumle Hammerichs "Headhunter", Martin Pieter Zandvliets "Applaus", Lotte Svendsens "Max Pinlig", Nicolas Winding Refns "Valhalla Rising" og Joachim Ladefogeds "Mirror".

London Film Festival er den største film festival på de britiske øer

London Film Festival er den største af slagsen på de britiske øer, hvor den har en bred folkelig forankring. Festivalen har over de seneste år hævet ambitionsniveauet og nærmer sig den europæiske superliga for filmfestivaler.

Cinema Europa

I Cinema Europa-programmet viser festivalen Rumle Hammerichs biografaktuelle thriller "Headhunter", Lotte Svendsens ungdomsfilm "Max Pinlig" og Martin Pieter Zandvliets festivalsucces "Applaus".

"Headhunter", der er en publikumssucces i de hjemlige biografer, får sin internationale premiere i London. Filmens handling udspiller sig i den absolutte top af dansk erhvervsliv, hvor en brutal og uigennemskuelig magtkamp udspiller sig bag limousinernes og bestyrelseslokalets tonede ruder.

På Karlovy Vary International Film Festival var "Applaus" et hit blandt både anmeldere og publikum, hvor den også modtog en såkaldt "European Cinema Label", der er en støtte til europæisk biografdistribution. Paprika Steen vandt prisen for bedste kvindelige skuespiller for sin overbevisende præstation i rollen som skuespillerinde og dramadronning. "Applaus" har dansk premiere den 24. september.

Lotte Svendsens "Max Pinlig" modtog en Special Mention i Berlin fra festivalens Generation Plus Jury. Filmen var en succes ved billetlugerne, da den havde premiere ved årsskiftet.

New British Cinema

Nicolas Winding Refns "Valhalla Rising" med Mads Mikkelsen i hovedrollen er udvalgt til at deltage i New British Cinema-programmet. Selv om filmen, der hovedsageligt er optaget i Skotland, skildrer en enøjet vikings rejse ind i ukendt land, insisterer instruktøren på, at filmen ikke handler om vikinger.

Det engelske publikum er allerede bekendt med den danske instruktør. Senest har Refns "Bronson" haft engelsk premiere i dette forår, hvor den vakte en del debat pga. mange voldsomme scener. Der er dansk premiere på "Valhalla Rising" den 5. marts i 2010.

The Gothic and the Grotesque

Joachim Ladefogeds eksperimentelle kortfilm "Mirror" er udvalgt til The Gothic and the Grotesque-programmet. Instruktøren har i en årrække beskæftiget sig med body building i stillfotografi. "Mirror" er hans debut i levende billeder. Genremæssigt bevæger den sig i grænselandet mellem kunstvideo og high-end reportage uden hverken dialog eller speak.

Andre visninger

Cinema Europa-programmet viser også tre danske koproduktioner: Tarik Salehs "Metropia" (Sverige), Hans Christian Schmids "Storm" (Tyskland) og Yoav Shamirs "Defamation" (Østrig). 

Lone Scherfigs engelskproducerede "An Education" får sin egen gallavisning. Filmen deltog tidligere på året på både Sundance og Berlinfestivalen.

Londonff2