6 danske film til Toronto Filmfestival

Seks danske film og en dansk koproduktion er udvalgt til visning på Toronto International Film Festival, Nordamerikas vigtigste filmfestival. Festivalen har netop offentliggjort de sidste programserier, hvor Susanne Biers "Efter brylluppet" og Ole Christian Madsens "Prag" deltager.
Dansk film har i stigende grad satset på tilstedeværelse ved festivalen, og for en film kan det være første skridt ind på det nordamerikanske marked. Instruktører som Susanne Bier, Ole Christian Madsen, Anders Thomas Jensen og Nicolas Winding Refn har i de seneste år deltaget på den canadiske festival, hvor deres film er blevet godt modtaget.
I modsætning til de store festivaler i Cannes og Berlin, har Torontos festival valgt ikke at tilknytte et filmmarked. Filmkøbmændene ser derfor film sammen med et almindeligt publikum, og det giver køberne en unik mulighed for at vurdere, om en film fænger hos publikum. Samtidigt skærper festivalen i disse år sin profil, så den i tiltagende grad introducerer film, som ikke har været vist ved andre festivaler, og det gør køberne yderligere interesserede.
Susanne Biers "Efter brylluppet" vises ved et af festivalens galla-arrangementer. Filmen vakte stor interesse ved en visning på filmmarkedet under Cannes Festivalen i maj og blev solgt til et stort antal lande bl.a. til Canada.
Ole Christian Madsens "Prag" deltager i serien Contemporary World Cinema, hvor den får sin verdenspremiere. Filmen, der får dansk premiere den 3. november, er et intenst kærlighedsdrama med Mads Mikkelsen og Stine Stengade som et ægtepar, der rejser til Prag for at hente hans døde far.
Peter Schønau Fogs "Kunsten at græde i kor" er udvalgt til serien Discovery, som er festivalens eneste konkurrenceprogram. Serien viser film af nye lovende instruktører fra hele verden, og modtageren af Discovery Prisen vælges af de ca. 800 deltagende journalister ved festivalen.
Anders Morgenthalers "Princess" deltager i det kult-prægede midnatsprogram, Midnight Madness, Michael Hegner og Karsten Kiilerichs animationsfilm "Den grimme ælling og mig" præsenteres i serien med familiefilm, og Asger Leths "Ghosts of Cité Soleil" er med i dokumentarfilmsektionen Real to Reel.
Festivalens åbningsfilm er "The Journals of Knud Rassmussen", koproduceret af Barok Film med Jacob Cedergren, Kim Bodnia og Jens Jørn Spottag i roller som danske opdagelsesrejsende.
"Efter brylluppet" er produceret af Sisse Graum Jørgensen for Zentropa og "Prag" af Morten Kaufmann for Nimbus Film.
Danske instruktører, skuespillere, producenter og repræsentanter for salgsselskaber og Det Danske Filminstitut vil være til stede i Toronto, se mere på DFI's Toronto webside: www.dfi.dk/toronto
Toronto International Film Festival: www.bell.ca/filmfest
Nedenfor er links til artikler fra Det Danske Filminstituts engelske versioner af magasinet FILM og facts sheets for de enkelte film:
"Efter brylluppet"DFI Fact Sheet FILM #50: "Bier better than ever"
"Prag"DFI Fact Sheet FILM #50: "Love's labyrinths"
"Kunsten at græde i kor"DFI Fact Sheet FILM #50: "Cheerful mourning"
"Princess"DFI Fact Sheet FILM #50: "Not nice and not for kids"
"Den grimme ælling og mig" DFI Fact Sheet FILM #46: "A is for animation" FILM #46: "A fresh take"
"Ghosts of Cité Soleil"DFI Fact Sheet FILM #47: "Cité Soleil, Haiti"
"The Journals of Knud Rassmussen"Website: http://www.sila.nu/pub/swf/journal/en/ FILM #50: "Dogsleds, Inuktitut and -50°C temperatures"
For yderligere oplysninger, kontakt:
Det Danske FilminstitutChristian Juhl Lemche, christianjl@dfi.dk, 3374 3464Lars Fiil-Jensen, larsf@dfi.dk, 3374 3559