6 filmmagere præmieret af Statens Kunstfond

Fra Thailand til Thy

Statens Kunstfonds Film- og Scenekunstudvalg præmierede torsdag den 22. januar 11 kunstnere bag 6 værker, som har udmærket sig særligt inden for film og scenekunst i 2008. 6 af de 11 kunsterne er filmfolk.

Omar Shargawi og Aske Alexander Foss for "Gå med fred Jamil"
Filminstruktør Omar Shargawi og filmfotograf Aske Alexander Foss præmieredes hver med 50.000 for spillefilmen "Gå med fred Jamil".

Det ligner ikke Danmark, men dét er det. En indvandrerverden som mange ser på med mistro, netop derfor tjener det Omar Shargawi til ære, at han fortæller en barsk, grum og ikke mindst deprimerende historie om hævnen og dens høje pris, uden at forskønne eller idyllisere et brutalt miljø. "Gå med fred Jamil" er en vigtig film, og pointen "at dræber man eet menneske, dræber man alle" burde være til at forstå, hvor man end befinder sig i det danske landskab.

Det er en både nådesløs og konsekvent dansk film fortalt med autenticitet og filmisk styrke af Omar Shargawi og Aske Alexander Foss.

Henrik Ruben Genz og Jørgen Johansson for "Frygtelig lykkelig"
Filminstruktør Henrik Ruben Genz og filmfotograf Jørgen Johansson præmieredes hver med 50.000 kroner for spillefilmen "Frygtelig lykkelig".

Det er en magisk nyskabende film om et randområde i Danmark beskrevet med psykologisk dybde. Det flade trøstesløse landskab er rammen om mennesker der holder hinanden i skak så ingen forandring er mulig. Her er vi os selv nok - et sindbillede på et angstfuldt Danmark. Hemmeligheder skal forblive hemmelige, og resten af verden skal allerhelst holde sig langt væk.

"Frygtelig Lykkelig" er suverænt instrueret af Henrik Ruben Genz, som har skabt et konglomerat af det absurde og det menneskelige, det sære og det dybt tragiske.

Æstetikken er klar og stram, hvor fotografen Jørgen Johansson fortæller, så mennesker og landskaber bliver på én gang melankolske og truende.

Janus Metz og Sine Plambech for "Fra Thailand til Thy" og "Fra Thy til Thailand"
Filminstruktør Janus Metz og socialantropolog Sine Plambech præmieredes med hver 50.000 kroner for dokumentarfilmene "Fra Thailand til Thy" og "Fra Thy til Thailand".

To film - ét værk, om thailandske kvinde og deres danske mænd. Filmene er skabt i et frugtbart samarbejde mellem filmverden og antropologien. Med indsigt og inderlighed, med humor og respekt fortælles dels historien om mænd, der på utraditionel vis søger kærligheden, dels historien om stærke kvinder fra fattige kår, der tør rejse om på den anden side af jordkloden for at kunne forsørge deres familier. To film om svære valg i livet. Janus Metz og Sine Plambech giver os en dybere forståelse for både thailandske kvinder og danske mænd, og deres fælles stræben.

Øvrige præmier
Præmierne gik endvidere til Jacob Stage og Kasper Ravhøj for "Grasping the floor with the back of my head", Jakob Schokking for "Ansigtet mod væggen" og Alex Byrne og Jakob Højgård Jørgensen for "Oskar".

[Foto af Henrik Bohn Ipsen. "Fra Thailand til Thy"]