6 priser på Venedig Filmfestivalen

VENEDIG. Årets filmfestival i Venedig kastede to priser af sig til danske film og yderligere fire til en mexicansk, en svensk og en kroatisk film, der er blevet til med dansk finansiering og assistance på filmholdet.

Amat Escalantes mexicanske spillefilm "The Untamed", der er blevet til med solid dansk deltagelse, vandt lørdag den 10. september, en Sølvløve for bedste instruktør på Venedig Filmfestivalen.

Det skete dagen efter, at to danske film, "The War Show" og "Heartstone", og en svensk-dansk koproduktion, "Sameblod",  havde modtaget tre priser i Venedig.

Se: 3 priser i Venedig

Sammenslutningen af filmkritikere fra Europa og Middelhavslandene, FEDEORA, tildelte lørdag yderligere to priser til danske koproduktioner.

Priserne  er bemærkelsesværdige, fordi der i mange år ikke har været inviteret det store antal skandinaviske film til Venedig. De seneste år har der dog været enkelte danske film, og i 2014 vandt Joshua Oppenheimer med "The Look of Silence" Juryens Grand Prix i hovedkonkurrencen og fire andre af festivalens priser.

Se: Venedig Filmfestivalen – historie og facts

To priser til danske film

Juryen for sidekonkurrencen Venice Days gav sin hovedpris, Venice Days Award, til Andreas Dalsgaard og Obaidah Zytoons danske dokumentarfilm "The War Show". Filmen er produceret af Miriam Nørgaard, Alaa Hassan og Ronnie Fridthjof for Fridthjof Film.

Gudmundur A. Gudmundssons dansk-islandske spillefilm "Heartstone" vandt en Queer Lion for bedste film med et bøsse/lesbisk/LGBT tema. Filmen har trods sin handling på Island dansk hovedproducent. Søren Malling har en rolle i filmen, og herboende Sturla Brandth Grøvlen er fotograf. Anne Østerud og Janus Billeskov Jansen er klippere, og Kristian Selin Eidnes Andersen er komponist og Peter Schultz sound designer. Filmen er produceret af Lise Orheim Stender og Jesper Morthorst for SF Studios Production og koproduceret af islandske Join Motion Pictures.

Begge film har modtaget produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut.

De fire priser til dansk koproducerede film

Amat Escalantes mexicanske spillefilm "The Untamed", der har været vist i hovedkonkurrencen, vandt Sølvløven for bedste instruktør. Filmens fotograf er Manuel Alberto Claro, og med klipper Jacob Schulsinger og visuelle effekter af Ghost VFX klip er efterbearbejdet foregået i Danmark. Katrin Pors og Katja Adomeit har koproduceret for de danske produktionsselskaber Snowglobe og Adomeit Film.

Den næststørste pris i Venice Days, den såkaldte European Cinemas Label, de Europæiske Biografers anerkendelse, gik til den svensk-dansk koproducerede spillefilm "Sameblod" af Amanda Kernell, der er uddannet fra Den Danske Filmskole. Filmen er koproduceret af René Ezra og Tomas Radoor for Nordisk Film.

"Sameblod" modtog også FEDEORAs pris for bedste unge instruktør.

FEDEORAs pris for bedste europæiske film gik til den kroatisk-dansk koproducerede spillefilm "Quit Staring at my Plate" af Hana Jusic. Danske Zlatko Buric, der er født i Kroatien, har en stor rolle i filmen, der er koproduceret af Maria Møller Christoffersen, Morten Kjems Juhl og Peter Hyldahl for Beofilm.

"The Untamed", "Sameblod" og "Quit Staring at my Plate" er koproduktionsstøttet af Det Danske Filminstitut.