8 danske dokumentarfilm til Amsterdam

IDFA 2011. Otte danske film er inviteret til årets dokumentarfilmfestival i Amsterdam, IDFA, der afholdes fra 16. til 27. november. To af filmene er i hovedkonkurrencen.

Så er det igen ved at være højsæson for dokumentarfilm. Fra 3. november går det løs med CPH:DOX i København, og 16. november åbner dokumentarfilmenes pendant til Cannes, filmfestivalen IDFA i Amsterdam.

Endnu en gang har dansk dokumentarfilm en fremtrædende placering i Amsterdam-festivalens program. Otte film er inviteret. To deltager i konkurrencen for film i spillefilmlængde og en i konkurrencen for film af nye talenter. To danske dokumentarfolk sidder i jury.

Hvor kan filmene ses

"Bag Blixens maske", "Klovn for livet" og "Into Eternity" kan ses på Filmstriben.dk
De resterende film er på vej til Filmstriben.

"Ambassadøren", "Ballroom Dancer" og "Testamentet" vises på CPH:DOX.

"Ambassadøren" kan også ses i biograferne.

Alle otte film er blevet til med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Dansk åbningsfilm

IDFA åbner med Mads Brüggers "Ambassadøren". Brügger har denne gang sat kursen mod Centralafrika, er trukket i de langskaftede ridestøvler og erobrer sig i filmens løb diplomatpas og måske adgang til ukontrolleret at krydse grænser med diamanter i kufferten.

Det er første gang i 16 år, at en dansk film får æren af at være åbningsfilm. Ligesom Lise Birk Pedersens "Putin's Kiss" deltager "Ambassadøren" i hovedkonkurrencen med film i spillefilmlængde. "Putin's Kiss" følger den unge russiske kvinde Marsha, der som talsmand for Putins ungdomsorganisation Nashi gør sine egne barske erfaringer med demokratiet i Rusland.

I First Appearance-konkurrencen for nye talenter deltager Christian Bonke og Andreas Koefoed med "Ballroom Dancer" om en tidligere World Champion-vinder i latindans, der kæmper benhårdt for sit come back.

Tankevækkende billeder

I serien 'Reflecting Images – Masters' deltager Pernille Rose Grønkjærs "Love Addict – Historier om drømme, besættelse og længsel". Filmen portrætterer en række kærlighedsnarkomaner, der lader deres liv styre af et sygeligt behov for nye kærlighedsfix.

Fire film deltager i serien 'Reflecting Images – Panorama':

I Christian Sønderby Jepsens "Testamentet" synes Henriks fremtid sort – kæresten er gået, stofferne og alkoholen har taget overhånd, og økonomien er bundløs – men hans rige bedstefar dør, og det åbner en udvej, indtil en sand krig om arven bryder løs i familien.

Ida Grøns "Klovn for livet" følger hospitalsklovnen Angus og den seks-årige Tobias, der er indlagt på børneafdeling. Det er en gribende historie om elguitarer, magi og kræft. 

"Bag Blixens maske" fortæller historien om litteraturprofessor Aage Henriksen, der som ung blev ven med Karen Blixen og oplevede forfatterens mere dæmoniske sider. Filmens instruktør Morten Henriksen er søn af Aage Henriksen.

Michael Madsens vandt sidste år IDFA's Green Screen Award med "Into Eternity", og instruktørens film vises igen i år, hvor han er jury-medlem i konkurrence-serien Green Screen Documentary. Filmen diskuterer de mange dilemmaer, som det efterlader til eftertiden, når atomaffald lægges til opmagasinering i Finlands grundfjeld i hundrede tusind år.

Inviteret som jury-medlem for IDFA's konkurrenceprogram med hollandske dokumentarfilm er også festivalkonsulent Anne Marie Kürstein fra Det Danske Filminstitut.

IDFA
DFI's IDFA website med artikler, fact sheets, billeder og trailers

Tags: IDFA 2011