8 danske film på IDFA

DOKUMENTAR. Otte danske dokumentarfilm har fundet vej til verdens vigtigste dokumentarfestival i Amsterdam, der har udtaget "Ai Weiwei The Fake Case" og "Sepideh" til hovedkonkurrencen for lange dokumentarfilm.

Når IDFA i Amsterdam blænder op for mere end 250 film fra 20. november til 1. december, er det som vanligt med flere danske film i programmet. I år er otte danske film med, heraf tre i konkurrence. 

Danske deltagere

Feature Length Competition

Reflecting Images: Masters

Student Competition

Kids & Docs

The Making of Films

Feature Length Competition

"Ai Weiwei The Fake Case" får verdenspremiere og "Sepideh – Drømmen om stjernene" får international premiere på verdens vigtigste dokumentarfilmfestival. Danmark er sammen med værtslandet Holland det eneste land, der har hele to film med i hovedkonkurrencen.

"Ai Weiwei The Fake Case" af Andreas Johnsen handler om den verdensberømte kunstner Ai Weiwei og den hårdhændede behandling, den kinesiske stat giver ham. Da han løslades efter 81 dage i isolation, lider han af søvnproblemer og hukommelsestab, hans hjem og studie overvåges af 18 kameraer og et konstant politiopbud. Oven i det anklager det kinesiske styre ham for skattesnyd i millionklassen. Instruktør Andreas Johnsen har haft unik adgang til den kinesiske kunstner. Der er dansk biografpremiere den 30. november.  

"Sepideh – Drømmen om stjernene" af Berit Madsen, der stadig kan opleves i danske biografer, handler om en ung iransk pige, der drømmer om at blive astronaut. Hun bruger sine nætter på at udforske universets hemmeligheder, men hendes familie og den iranske virkelighed gør alt for at få hende ned på jorden igen.

Reflecting Images: Masters

Jon Bang Carlsens "Just the Right Amount of Violence" deltager i IDFA's Masters-program, hvor festivalen viser værker af deres favoritter blandt etablerede instruktører. Filmen handler om unge amerikanere, der brutalt bortføres på deres forældres bestilling til "boot camps" i mormon-staten Utah, hvor de skal lære noget om disciplin.

Student Competition

"Carl & Niels" af Alexander Lind handler om tvillingerne Carl og Niels, som var uadskillelige som børn, men i voksenlivet er de ved at miste hinanden. "Carl & Niels" er Alexander Linds afgangsfilm fra Den Danske Filmskole. Filmen konkurrerer i IDFA's program for filmskolefilm.

Kids & Docs

Tre danske film har fundet vej til IDFA's program for børne- og ungdomsfilm. "Chikara – Sumobryderens Søn" af Simon Lereng Wilmont handler om en 10-årig japansk dreng, der ligesom sin far dyrker sumobrydning. Chikara deltager i mange turneringer, og han er et stort talent, men det kræver selvdisciplin og hård træning at blive så god, at man vinder kampe. Chikara længes engang imellem også bare efter at lege med sine venner.

"Tro Håb Afghanistan: Laylas melodi" af Jens Pedersen handler om en 11-årig pige i Kabul. Hun går i musikskole. Hun ser lyst på fremtiden, selv om virkeligheden er barsk. Hun bor på børnehjem, har mistet sin far, og pengene er små. Laylas mor ringer fra landsbyen og siger, at hun kommer på besøg, men er det, fordi hun vil gifte Layla bort?

"Shanne og veninderne" af Ulla Søe og Sussie Weinold handler om identitet, venskab og behovet for at høre til. Shanne går i 6. klasse, hendes veninde Emma er flyttet til en anden skole, og Shanne bliver nødt til at finde nye fællesskaber i klassen.

The Making of Films

Jesper Jargils "De ydmygede" fra 1998 er udtaget til festivalens sideprogram om filmskabelse. Filmen handler om tilblivelsen af Lars von Triers "Idioterne". "De ydmygede" dokumenterer en sårbar og konfliktfyldt skabelsesproces, som Trier selv kaldte "en oppisket følelsestilstand, der er selve filmens teknik."

Reflecting Images: Panorama

I programmet "Reflecting Images: Panorama" detager den engelsk producerede "Ingenmandsland" af danske Michael Graversen, som er uddannet fra The National Film & TV School i England. 

Om IDFA

IDFA står for International Documentary Film Festival Amsterdam. Festivalen, der er verdens største dokumentarfestival, afholdes hver november i Amsterdam. Festivalen begyndte i 1988. Siden 2001 er det blevet til otte danske priser på festivalen.

Danske IDFA-priser  

www.idfa.nl

Tags: