82 internationale priser på 272 festivaler

FESTIVALPRISER. 2012 blev endnu et godt år for dansk film på den internationale scene. Det blev bl.a. til tre priser i Cannes, to i Berlin, to på Sundance samt en Golden Globe-nominering.

Dansk film har igen i år hentet store priser på nogle af verdens vigtigste filmfestivaler. I Cannes modtog Mads Mikkelsen prisen for bedste mandlige skuespiller for sin store rolle i Thomas Vinterbergs "Jagten", hvor filmens fotograf Charlotte Bruus Christensen fik Vulcain Prisen for en fremragende kunstnerisk-teknisk præstation. "Jagten" vandt også den økumeniske pris i Cannes.

I Berlin hentede Nikolaj Arcels "En kongelig affære" to sølvbjørne for henholdsvis Mikkel Boe Følsgaards skuespil i rollen som Christian VII og Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterbergs manuskript.

På Sundance var Mads Matthiesen på podiet for at modtage prisen for bedste instruktion for "10 timer til Paradis" i festivalens serie med internationale spillefilm og Lars Skree vandt for bedste foto i det internationale dokumentarprogram for sit arbejde på Lise Birk Pedersens "Putins kys".

Det blev til i alt 82 priser til danske film på internationale festivaler.

Priser 2012

Efter en række års fravær var der igen danske film på programmet på Venedig Filmfestival, hvor Susanne Biers "Den skaldede frisør" og Tobias Lindholms "Kapringen" havde verdenspremiere og på San Sebastian havde Katrine Wiedemanns "Viceværten" premiere.

Danske film deltog på 272 festivaler verden over.

2013 starter også stærkt med mulighed for en Golden Globe til "En kongelig affære" og seks danske titler på Palm Springs.