Åben adgang til Filminstituttets Filmdatabase

DIGITALT. Det Danske Filminstituts Filmdatabase rummer oplysninger og medier på mere end 22.000 film, 106.000 personer og 6.000 selskaber. Det hele er tilgængeligt via et såkaldt API, så det frit kan bruges af andre i for eksempel apps eller på hjemmesider. Bliv klogere her – og kom til en introduktion ved HACK4DK den 9.-10. november i Dansk Arkitektur Center.

Så mange som muligt skal have glæde af det indhold, der produceres og vedligeholdes fra Det Danske Filminstitut – om det foregår på Filminstituttets egne hjemmesider, er mindre vigtigt.

Sådan lyder et af Filminstituttets digitale mål. Derfor har det siden 2010 været muligt for teknikkyndige at trække på Filmdatabasens store mængde af information til andre digitale tjenester via et API (Application Programming Interface), der kort sagt er en særlig grænseflade, hvor al data ligger samlet, opdateret og klart til at blive anvendt af udviklere. I forbindelse med lanceringen af Filminstituttets nye hjemmeside i marts i år er denne adgang blevet kraftigt forbedret.

Hvad kan det bruges til?

Fakta

Det Danske Filminstituts Filmdatabase er et opslagsværk med data på over 22.000 film, 106.000 personer og 6.000 selskaber.

Filmdatabasen på dfi.dk har dagligt besøg af ca. 6.000 forskellige brugere, der samlet læser mere end 9.000 opslag.

API'et indeholder al den information, der vises på filmdatabasen på dfi.dk, og kan gratis anvendes af eksterne udviklere.

API'et ligger i dag til grund for Filminstituttets egne hjemmesider, Filmdatabasen på dfi.dk og filmvisninger på Filmcentralen.dk, samt trykte filmkataloger til festivaler. Derudover bruges API'et eksternt, blandt andet til undervisning i webudvikling på erhvervsuddannelserne i Viden Djurs og til en privatudviklet gratis mobil-app, Danske Film DB, som søger i hele Filmdatabasen.

Samtidig er API'et blevet brugt til at oprette en lang række danske film- og personopslag på Wikipedia. Her har Filminstituttet siden 2015 samarbejdet med Wikipedia om at oprette de opslag, der ikke eksisterede på sitet, og opdatere eksisterende opslag med relevant information fra API'et. Samarbejdet fortsætter, og i dag findes der ca. 19.000 film- og personhenvisninger til Filmdatabasen på Wikipedia.

Kom til HACK4DK

Filminstituttet opfordrer alle idérige med hang til digital udvikling og kulturarv til at bruge vores data på endnu flere måder. API'et udgør derfor også Filminstituttets bidrag til det årlige HACK4DK, hvor en række kulturinstitutioner inviterer kreative borgere til at gå på opdagelse i, og skabe nye anvendelsesmuligheder for, deres åbne data.

HACK4DK 2018 arrangeres af Det Danske Filminstitut, Danmarks Radio, Dansk Arkitektur Center, Det Kongelige Bibliotek, Købehavns Kommune – Historie og Kunst og Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst.

Arrangementet er gratis og foregår i år på:

Sted DAC (Dansk Arkitektur Center), Bryghusgade 10, 1473 København
Tid Fredag 9. november kl. 16 – lørdag 10. november kl. 18 
Tilmelding Tilmeld dig her