The Act of Killing gøres tilgængelig for alle indonesere

DOKUMENTAR. Joshua Oppenheimers dokumentarfilm "The Act of Killing" kan fra 30. september ses af alle indonesere med internetadgang. Filmen, der også kan ses i Director’s Cut-version i Cinemateket torsdag den 29. august, har allerede været med til at starte en forsoningsproces i Indonesien.

Den har gået sin sejrsgang og høstet roser verden over. Da den fik premiere i New York i juli måned oversteg billetsalget alle andre dokumentarfilmspremierer i 2013. Nu bliver Joshua Oppenheimers dokumentar "The Act of Killing" endelig gjort tilgængelig for det folk, hvis historie, den kortlægger: Indoneserne.

Den opsigtsvækkende film kaster et foruroligende lys over det indonesiske folkedrab, der fandt  sted fra 1965-66 og udryddede op mod en million formodede venstreorienterede. Fra den 30. september – der er årsdagen for indledningen af det indonesiske folkedrab – bliver "The Act of Killing" gjort tilgængelig til gratis digitalt download i Indonesien via filmens hjemmeside. Tiltaget er muliggjort gennem et samarbejde mellem Drafthouse Film, VICE, VHX, det danske produktionsselskab Final Cut for Real og filmskaberne.

Fakta

sculpting-logo-lav_210

"The Act of Killing" indgår i udstillingen "Sculpting the Past / Fortid fortolket", der kan opleves i Filmhuset fra den 23. august til 20. oktober. 

Læs mere på sculptingthepast.dk.

Foruden de nævnte arrangementer afholder Cinemateket en række foredrag og filmvisninger i forbindelse med udstillingen. Læs mere om alle arrangementer.

Indtil nu har filmen været vist til undergrundsarrangementer i 95 byer i Indonesien, men det er først med det digitale tiltag, at alle indonesere får adgang til at se den.

"Historien om folkedrabet i 1965 tilhører det indonesiske folk," siger filmens instruktør Joshua Oppenheimer, "og det har altid været vores hensigt at give alle indonesere adgang til filmen." Han tilføjer:

"Vi har arbejdet i syv år for at skabe et rum, hvor alle indonesere endelig og uden frygt kan diskutere, hvordan deres nations traumatiske fortid understøtter et regime af korruption og straffrihed. Vi håber filmen vil hjælpe dem i kampen for sandhed, forsoning og retfærdighed."

"Det vigtigste publikum for The Act of Killing er indoneserne," siger filmens producer Signe Byrge Sørensen. "Sammen med vores anonyme indonesiske partnere er vi allerede nået ud til mange indonesiske seere, og en afgørende national debat er begyndt. At gøre filmen tilgængelig for alle indonesere med internetadgang vil udvide denne debat væsentligt."

Cinemateket

Torsdag den 29. august kl. 21.15 viser Cinemateket "The Act of Killing" i Director’s Cut-version. Filmen introduceres af Joshua Oppenheimer, der desuden fra kl. 19.30 deltager i en debat om, hvordan vi husker og skriver historie