Ali Abbasi modtager Dreyer Prisen

INVITATION. Instruktør og manuskriptforfatter Ali Abbasi bliver årets modtager af Dreyer Prisen. Det fejrer vi med reception og prisoverrækkelse, hvorefter Abbasi introducerer en visning af Carl Th. Dreyers mesterværk ’Jeanne d'Arcs Lidelse og Død’. Alt sammen 13. marts fra kl. 15 i Cinemateket og alle er velkomne.

Kom og vær med til at fejre Ali Abbasi, når han med Dreyer Prisen 2023 anerkendes for ”en fremragende kunstnerisk indsats”.

Ali Abbasi er uddannet fra instruktørlinjen på Den Danske Filmskole og debuterede med gyseren 'Shelley', der fik premiere på Berlinalen i 2016. Herefter fulgte svensk-danske 'Grænse' i 2018, der vandt hovedprisen i Un Certain Regard på Cannes Festivalen.

Ali Abbasis tredje spillefilm, ’Holy Spider’ (2022), deltog i hovedkonkurrencen på Cannes Festivalen, hvor Zar Amir Ebrahimi vandt for bedste kvindelige skuespiller. Filmen har siden været udtaget til en lang række prominente festivaler, blandt andet i Toronto, Austin, Busan og London, var shortlistet til en Oscar-nominering for bedste internationale spillefilm og vandt hele 11 statuetter ved årets Robert-uddeling, herunder den for 'Årets danske spillefilm'.

Reception og prisoverrækkelse

Alle er velkomne, når vi fejrer Ali Abbasi som modtager af Dreyer Prisen 2023:

Tid: 13. marts kl. 15:00
Sted: Restaurant SULT, Gothersgade 55, 1123 København K. 

Hvis du ønsker at deltage i receptionen, send en mail til redaktionen@dfi.dk.

Film: Jeanne d'Arcs Lidelse og Død

Efter reception og prisoverrækkelse vises Carl Th. Dreyers hovedværk ’Jeanne d'Arcs Lidelse og Død’ (1928) i Cinemateket med levende musik og introduktion af Ali Abbasi. Filmvisningen begynder kl. 16.45 og kræver forudgående billetkøb i Cinemateket.

Carl Th. Dreyers Mindefond

Carl Th. Dreyer Prisen uddeles af Carl Th. Dreyers Mindefond og gives til "fortrinsvis yngre filminstruktører eller andre kunstnere inden for filmbranchen som anerkendelse af en fremragende kunstnerisk indsats". Med prisen følger 50.000 kroner. 

Mindefondens indtægter er baseret på en gave fra Dreyers datter, Gunni Dreyer, og en procentdel af indtægterne for Dreyers hovedværk ‘Jeanne d’Arcs Lidelse og Død’, som ifølge en juridisk aftale med distributionsselskabet Gaumont tilgår Mindefonden.

Fondens bestyrelse består af Johannes Riis, lektor på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet, Eva Novrup Redvall, lektor samme sted, samt Jakob Buhl Vestergaard, vicedirektør, Det Danske Filminstitut.


Se tidligere vindere af Dreyer Prisen på carlthdreyer.dk.