Alpint drama med dansk aftryk

CANNES. "Jeg har nydt godt af et meget fint samarbejde med nogle af nordens dygtigste producere." Katja Adomeit er koproducer på svenske Ruben Östlunds "Turist", der vises i Un Certain Regard på Cannes Festivalen.

En svensk kernefamilies skiferie bliver med ét slag mindre idyllisk, da familien overraskes af en lavine. Alle slipper uskadt, men i de kritiske sekunder viser det sig, at faren Tomas er sig selv nærmest. Og hans fejhed truer nu med at knuse al tillid mellem ham og hustruen Ebba.

Den svenske film "Turist" af Ruben Östlund går bag den skandinaviske facade og undersøger, hvad der sker, når frygt udløser helt basale panikreaktioner. Filmen lægger sig i tematisk forlængelse af Östlunds tidligere værker "De ufrivillige" (2008) og "Play" (2011), der stiller skarpt på gruppepres og menneskelig flokdyradfærd.

Med "Turist" er Ruben Östlund i Cannes for tredje gang, og for filmens danske koproducer Katja Adomeit har Östlunds film almen relevans: 

"Temaet er for mig at se menneskers opførsel, og hvor sjove, følsomme, absurde og patetiske vi nogle gange kan være. Jeg kender ikke andre instruktører, der kan portrættere vores relationer så grotesk og ægte på en og samme tid."

Største film hidtil

Samarbejdet omkring "Turist" begyndte i 2012, da produceren Philippe Bober fra selskabet Coproduction Office kontaktede Katja Adomeit. "Jeg har stået for den danske del af finansieringen og har været koordinator på hele det danske bidrag til produktionen – som for eksempel postproduktionen," siger Adomeit. 

"Det er den største film, jeg har været med til at lave hidtil, i forhold til både budget, produktion og postproduktion. Jeg har lært en masse om finansiering og likviditet, og jeg har nydt godt af et meget fint samarbejde med nogle af nordens dygtigste producere," siger tyskfødte Katja Adomeit. Af andre danske kræfter på "Turist" kan nævnes klipperen Jacob Schulsinger, der også arbejdede sammen med Östlund på "Play". 

Katja Adomeit producerede den dansk-newzealandske "The Weight of Elephants" (2013), der havde premiere i Berlin, og "Pine Ridge", der blev udtaget til Venedig Filmfestivalen. Adomeit har desuden instrueret kortfilmene "Little Night Hunter" (2012) og "Not at Home" (2013). 

"Turist" er produceret af Plattform Produktion og Philippe Bober og koproduceret af Katja Adomeit for danske Coproduction Office. Filmen er udtaget til Un Certain Regard på Cannes Festivalen og vises for et internationalt publikum første gang søndag den 18. maj. Den danske distributør er Øst for Paradis.