Alternative vej til instruktørfaget

DOX 2010. Instruktørtalentet Camilla Magid har taget den alternative vej til faget. Via Filmværkstedet, Super16 og DOX:LAB, hvor hun har lavet dokumentarfilmen "From Palestine with love" sammen med Mahasen Nasser-Eldin. Filmen bliver på CPH:DOX.

"From Palestine with Love" er titlen på Camilla Magids afgangsfilm fra Super16. Dokumentarfilmen fortæller historien om den smukke cirkuspige Mays, som bor i et palæstinensisk besat område på Vestbredden. Hendes største ønske er at skifte tilværelsen ud med en universitetsuddannelse i Stockholm, hvor hendes kæreste Caspar sidder og venter. Men det svenske bureaukrati har lagt forhindringer ud på deres vej.

Det ville være fedt at have gået på Filmskolen, men Filmværkstedet, DOX:LAB og Super16 har givet mig alt det, jeg har haft brug for, for at udleve mine drømme om at lave film.

Kulturmøde gav kant

"From Palestine with Love" er lavet i Super16-regi og det internationale talentudviklingsprogram DOX:LAB. Udviklingsprogrammet, der startede i 2009, håndplukker en række unge talenter fra hele verden, og skaber via workhops og masterclasses rammerne for, at de kan lave film sammen to og to. Formålet er, at de skal inspirere og lære hinanden i den filmiske proces.

"Det har været en kæmpe oplevelse at arbejde sammen med Nasser-Eldin. Man arbejder helt forskelligt i forskellige kulturer, og det blev et plus for filmen. Den fik noget kant, som mine danske rødder ikke kunne give den."

Uddannelse på eget ansvar

Camilla Magid er født og opvokset i København og har blandt andet læst medievidenskab og arabisk sprog og kultur. I stedet for at færdiggøre universitetsuddannelserne begyndte hun på Filmværkstedet, hvor hun fik sin plads på det danske instruktør-landkort med debutfilmen "En sort streg om øjet" (2006), der handler om søgen efter kærligheden i en syrisk badeanstalt. Filmen vandt prisen for bedste dokumentarfilm af en debuterende instruktør på CPH:DOX og blev rost for en række rørende personskildringer og nærværende miljøbilleder.

Ifølge Camilla Magid var Filmværkstedet det ideelle sted at begynde for hende.

"Jeg søgte et fællesskab, hvor jeg kunne lære en masse om film og tale med andre ligesindede. Efter kort tid blev Filmværkstedet mit andet hjem. Du får hurtigt lov til at lave film i dit eget tempo, mens de bedste fotografer, instruktører og klippere står klar til at hjælpe dig."

I 2007 fløj hun gennem nåleøjet til Super16, og undervejs lavede hun dokumentarfilmen "Heart of Mine", som fulgte en gruppe minearbejdere i en isoleret by i Australien. I dag fortryder Camilla Magid ikke, at hun aldrig fik sig en traditionel uddannelse eller kom ind på Filmskolen.

"Super16 er jo en blanding af folk, der laver alle mulige forskellige former for film. Man har selv ansvaret for uddannelsen og kan derfor også selv vælge, hvilken vej man vil gå, hvilke projekter, man vil kaste sig ud i. Det har betydet, at jeg har været i fællesskab, hvor jeg konstant blev inspireret af de andres vidt forskellige projekter. Filmværkstedet, DOX:LAB og Super16 har givet mig alt det, jeg har haft brug for, for at udleve mine drømme om at lave film."

Camilla Magid er allerede i gang med sit næste filmprojekt, som skal handle om en gruppe albinoers kamp for overlevelse i Tanzania. Projektet har netop modtaget udviklingsstøtte af New Danish Screen.

"From Palestine with Love" har premiere i aften på CPH:DOX i Gloria klokken 17.30. Camilla Magid vil selv være til stede for at introducere filmen.

Se alle visningstider CPH:DOX programmet.