Ambassadør af Amsterdam

IDFA. Det internationale dokumentar-publikum har taget varmt imod "Ambassadøren" i den hollandske hovedstad, selv om en lokal pashandler ellers prøvede at stoppe premieren.

Når Mads Brüggers "Ambassadøren" under resten af dokumentarfilm-festivalen i Amsterdam lyser biografsalene op, bliver det for fyldte sale. Alle forestillingerne til "Ambassadøren" er udsolgt. Til gallaåbningen valgte festivalen endda at vise filmen i to sale simultant pga. den store publikumsinteresse.

En af filmens medvirkende, den hollandske passælger Willem Tijssen, prøvede ellers op til premieren at stoppe filmen med advokater i hånden, men IDFA's jurister, føler sig sikre i deres sag. Så ingen aflysninger. I stedet dukkede en noget vred Willem Tijssen selv op til premieren.

Polemikken omkring filmen har helt sikkert ikke gjort publikumsinteressen mindre. Eller som en smilende Brügger selv formulerede det for ca. 100 unge dokumentarinstruktører ved en masterclass tidligere på dagen: "Tijssen er mere værd end den bedste pr-mand, jeg kunne have hyret. Jeg kunne ikke have lavet det bedre selv."

Generelt har publikumsreaktionerne været meget positive. Enkelte har dog haft svært ved at tro på, at filmen ikke er fiktion. En kvinde mente bl.a. at vide, at en af de liberianske ministre i filmen slet ikke var minister. Og da Mads Brügger efter en hurtig Google-søgning kunne vise billeder af den selv samme mand, var hun blot overbevist om, at den danske instruktør selv havde lavet hjemmesiden.

"Ambassadøren" er en af de 17 film i festivalens hovedkonkurrence. Lørdag den 18. november er der verdenspremiere på den anden danske film i hovedkonkurrencen, Lise Birk Pedersens "Putin's Kiss".

Mere info om film og visninger på dokumentarfilm-festivalen i Amsterdam på Det Danske Filminstituts IDFA-website: www.dfi.dk/idfa

Tags: IDFA 2011