Anders Riis-Hansen anbefaler på CPH:DOX

CPH:DOX. Det Danske Filminstituts konsulent for kort- og dokumentarfilm Anders Riis-Hansen videregiver her sine anbefalinger til årets store dokumentarfilmfestival, der åbner den 20. marts.

"Kalenderen skriver jævndøgn og varsler lysets komme, men vi er tusinder, der søger biografsalenes mørke for at få en på opleveren, blive inspireret og blive forført af CPH:DOX. 

Jeg tager hul på festivalen onsdag aften og glæder mig til at se åbningsfilmen 'Reformisten' af Marie Skovgaard, som jeg har fulgt tilblivelsen af som konsulent. Et portræt af Danmarks første kvindelige imam, Sherin Khankan, der kæmper for en nytolkning af Islam, hvor der er plads til ægteskaber mellem kristne og muslimer, og som gerne vil give homoseksuelle ægteskaber Guds velsignelse. Jeg håber og tror, at hun og filmen kan være med til at rokke ved de fastlåste forestillinger, vi har om vores muslimske medborgere, ikke mindst kvinderne. 

'Reformisten' deltager i hovedkonkurrencen sammen med et væld af andre store film som Petra Costas 'The Edge of Democracy', Ai Weiweis 'The Rest' og Phie Ambos 'Genopdagelsen'.

I kategorien HITS har festivalen valgt cremen ud for én, og der skal jeg se Tim Wardles 'Three Identical Strangers'. Tre enæggede trillinger bliver bortadopteret og vokser op i hver deres familie. Der ligger et drama gemt i den film, som jeg endnu ikke kender. Men den kan vel næppe undgå at afsøge, hvad der påvirker os mest som mennesker, arv eller miljø. 

I samme kategori vil jeg gerne se John Chesters 'The Biggest Little Farm', om et ægtepars kamp og drømme om at skabe et bæredygtigt landbrug i Californien. Traileren er så dragende og dramatisk, at den appellerer til den indre bonde i mig. 

Dokumentaristen Errol Morris har alle dage været en stor inspirationskilde for mig. Derfor skal jeg se hans film 'American Dharma'. Det er en interviewfilm, så jeg forventer ikke at se ham folde sine visuelle evner ud. Til gengæld går han i kødet på Trumps tidligere toprådgiver og chefstrateg, Steve Bannon.

Også i år skal der blive plads til at se en musikdokumentar. Jeg har valgt Thom Zimnys 'The Gift: The journey of Johnny Cash'. 

Af andre film, jeg som konsulent har været involveret i, glæder jeg mig til at se Eva Mulvads Kirsebæreventyret og Pernille Rose Grønkjærs Hunting for Hedonia.

Rigtig god festival!"

FAKTA

CPH:DOX løber af stablen fra 20. til 31. marts.