Anime-film og overgearede undergangsscenarier

Billede til artiklen Anime film og overgearede undergangsscenarier

Rasmus Brendstrup, programredaktør i Cinemateket/DFI holder onsdag den 14. januar kl. 19.30 foredrag om anime-film og overgearede undergangsscenarier i Louisianas koncertsal.

Anime-film forholder sig vidt forskelligt til Japans status som verdens eneste atombombede nation. Rasmus Brendstrup fortæller og viser klip fra anime-film, der - ofte på overraskende vis - reflekterer mindet om Hiroshima og Nagasaki.

Ikke længe efter at paddehatteskyerne over de to japanske byer i august 1945 var opløst, opstod et nyt ord; 'pika-don'. Et uvidenskabeligt navn for det, de færreste japanere vidste, var A-bomber. Ordet refererede til det blændende lysglimt 'pika' og det efterfølgende øredøvende drøn 'don'.

Og hvor A-bomber knapt optræder i vestlige tegnefilm overhovedet, er feltet både bredt og interessant i den japanske variant. Rasmus Brendstrup viser klip fra klassiske sci-fi-film som "Akira", den semi-dokumentariske "Angelus Bells - Nagasaki 1945" og tegnefilm, der foregår længe før anden verdenskrig bl.a. "Prinsesse Mononoke" og "Steamboy".

- Billetbestilling hos Louisiana

[Foto: Katsuhiro Otomos "Steamboy"]