Annette K. Olesen instruerer politisk thriller

FILM PÅ VEJ. Annette K. Olesen er midt i optagelserne til sin femte spillefilm. "Skytten" er en politisk thriller om miljø – og et remake af filmen af samme navn, som Anders Bodelsen skrev manuskript til i 1977.

"Skytten" er en politisk thriller, der udspiller sig over fem turbulente dage i København i en nær fremtid, hvor store dele af den danske befolkning er oprørte over, at en nytiltrådt regering har brudt sine valgløfter og sammen med USA besluttet at bore efter olie i det sårbare Arktis.

Filmens hovedperson er en kvindelig journalist og politisk kommentator, som længe har været i hælene på regeringen, og som offentligt giver udtryk for, at hun forstår, hvis nogle vil gå meget langt for at stoppe regeringens planer. Den udtalelse tager en kritisk geofysiker og tidligere professionel skytte meget bogstaveligt – og et intenst drama tager fart ...

Filmen tematiserer dilemmaet om, hvorvidt ord afføder handlinger. Bliver man medansvarlig for handlinger, der udføres af andre på baggrund af tanker, man har udtalt sympati for?

Karakterbåren genrefilm med uhyggelig aktualitet

Annette K. Olesen har senest instrueret en række afsnit af "Borgen", og arbejdet med tv-serien har været en inspirerende oplevelse:

"Det har været enormt sjovt og fagligt tilfredsstillende at skulle arbejde i et veldefineret genrespor, som tv-serien jo er. Det svarer lidt til at lave dogmefilm. Man udsætter sig selv for nogle spilleregler, denne gang i form af nogle genrekonventioner. Jeg kunne bruge det, som jeg oplever er min styrke som instruktør, nemlig det grundige arbejde med karaktererne," fortæller Annette K. Olesen, der nu fortsætter i genresporet med en politisk thriller.

Filmens oprindelige manuskript er skrevet af Anders Bodelsen i 1977 – "før syndefaldet", som Annette K. Olesen siger. Det vil sige før Palme-mord, terror og klimaforandringer:

"Vores virkelighed er totalt forandret siden da. Da vi skrev manuskript sidste sommer, var der oversvømmelse i København, og tragedien i Utøya fandt sted. 'Skytten' er uhyggeligt mere relevant nu end dengang, den blev skrevet."

Lars K. Andersen, Michael W. Horsten og Åke Sandgren har skrevet manuskript til den nye version af "Skytten". Trine Dyrholm spiller hovedrollen som den politiske kommentator, og Kim Bodnia spiller skytten. Desuden medvirker blandt andre Nikolai Lie Kaas, Kristian Halken og Lars Ranthe.

Åke Sandgren producerer for Nordisk Film i samarbejde med TV 2 med støtte fra Det Danske Filminstituts markedsordning.

"Skytten" er sat til premiere i februar 2013.