Antichrist vinder Nordisk Råds Filmpris

Lars von Trier og Meta Foldager modtager Nordisk Råds Filmpris.

"Antichrist" er den sjette film, der hædres med den fornemme pris og de medfølgende 350.000 kr. Det er tredje gang, prisen går til dansk film.

Juryen begrunder bl.a. prisen med, at Lars von Trier sætter "spørgsmålstegn ved den bekvemme religiøse tænkning og angriber de accepterede rationelle og styrende ambitioner, hvorved publikum skubbes ud til kanten af deres egen dybeste frygt."

Producer Meta Foldager ser prisen som en påmindelse om, at vi i Norden skal blive ved med at hæve de kreative overliggere: "Vi i Norden er nogle af de få mennesker i verden, der har så stort et overskud, at jeg ser det som en pligt, der følger med alle privilegierne, at være dem, der udforsker kunsten og udvider kreativiteten."

Det Danske Filminstituts administrerende direktør Henrik Bo Nielsen udtaler: "Det er en stor glæde for Det Danske Filminstitut, at netop "Antichrist" hædres med Nordisk Råds Filmpris. Nordisk Råds vægtning af det 'kunstnerisk værdifulde' i prisens grundpræmisser har vel sjældent været mere præcis end netop til denne film. Det er samtidig en god påmindelse til os, der til dagligt beskæftiger sig med kulturformidling over grænser, at det igen er kunstnerisk stærke film, der erobrer dagsordnen og i bogstaveligste forstand evner at være netop grænseoverskridende".

Om Nordisk Råds Filmpris

Nordisk Råds Filmpris gives for en kunstnerisk værdifuld og nordisk produceret biograffilm og deles ligeligt mellem filmens instruktør, manuskriptforfatter og producer, hvilket understreger at film som kunstart er et resultat af et tæt samarbejde mellem disse tre hovedfunktioner.

Prisen er på 350.000 danske kroner og overrækkes i forbindelse med Nordisk Råds session i Stockholm den 27. oktober.

Nordisk Råds Filmpris blev første gang uddelt i 2002 i forbindelse med rådets 50-års jubilæum. Siden 2005 har Nordisk Råds Filmpris været en årligt tilbagevendende begivenhed.

Vindere

2002 "Manden uden fortid", Aki Kaurismäki, Finland
2005 "Drabet", Per Fly, Danmark
2006 "Zozo", Josef Fares, Sverige
2007 "Kunsten at græde i kor", Peter Schønau Fog, Danmark
2008 "Du levende", Roy Andersson, Sverige
2009 "Antichrist", Lars von Trier, Danmark

"Antichrist" er produceret af Meta Foldager for Zentropa Productions med støtte fra Det Danske Filminstitut.