Året der gik 2013 – Dansk film

FILMÅRET 2013. Dansk film har igen i år slået sin stærke internationale position fast med deltagelse på verdens toneangivende festivaler, og samtidig har dansk film været med til at sikre biograferne et rigtigt solidt år.

Året 2013 går på hæld, og dansk film har igen vist sin styrke på både den internationale scene og de store lærreder rundt om i Danmarks biografer.

"Det er dejligt at se, at kunstneriske ambitioner ikke står i vejen for kommerciel succes" - Henrik Bo Nielsen

"Udover de flotte internationale resultater dansk film har opnået det seneste år, klarer de sig rigtigt godt i de danske biografer og bidrager dermed markant til de gode resultater i biograferne. Det er dejligt at se, at kunstneriske ambitioner ikke står i vejen for kommerciel succes, som bl.a. Thomas Vinterberg, Christoffer Boe og Nils Malmros har vist," udtaler Henrik Bo Nielsen, direktør for Det Danske Filminstitut.

Internationalt

Året 2013 startede og sluttede med Oscar-anerkendelse til dansk film. Nikolaj Arcels "En kongelig affære" var nomineret til en Oscar som bedste udenlandske film, og i år har hele fire dansk-producerede film mulighed for at være med i kampen om den gyldne statuette den 2. marts. Tre film er allerede shortlistet, mens vi stadig afventer om Thomas Vinterbergs "Jagten" kommer med.

Oscar-shortlistede film

  • Bedste dokumentarfilm: "The Act of Killing" af Joshua Oppenheimer
  • Bedste kortfilm: "Helium" af Anders Walter
  • Bedste korte animationsfilm: "Hollow Land" af Michelle og Uri Kranot

Vinteren er altid sæson for prisuddelinger, og det har været et godt år for priser. "Jagten" er allerede nomineret til en Golden Globe, som bliver afgjort den 12. januar. Susanne Biers "Den skaldede frisør" vandt en European Film Award som bedste komedie og Joshua Oppenheimers "The Act of Killing" vandt som bedste dokumentar.

Nyheder om vinterens awardsæson

Siden sin premiere på CPH:DOX i 2012 har "The Act of Killing" gået sin sejrsgang verden over med mere end 30 festivalpriser og special mentions, og filmen er lige nu nomineret til en lang række årspriser. I Indonesien har filmen været med til at skabe en ny historisk bevidsthed og givet nyt håb om forsoning.

"The Act of Killing" er dog langt fra den eneste film, som var med fremme på verdens førende festivaler. Tidligt på året var Daniel Borgmans "The Weight of Elephants" i Berlin, og Michael Noers "Nordvest" deltog i Rotterdam. I foråret deltog Nikolas Winding Refns "Only God Forgives" i hovedkonkurrencen i Cannes, og i sensommeren mødte Christoffer Boes "Spies og Glistrup" og Ask Hasselbalchs "Antboy" deres internationale publikum i Toronto, inden Nils Malmros' "Sorg og glæde" blev taget varmt imod i Rom. I Amsterdam konkurrerede Andreas Johnsens "Ai Weiwei The Fake Case" og Berit Madsens "Sepideh - Drømmen om stjernerne" i hovedprogrammet.

Priser til dansk film i 2013

Stærkt biografår

Dansk film har i de danske biografer igen vist sig fra sin stærkeste side og er med mere end fire mio. solgte billetter i afgørende grad med til at sikre et godt år for biograferne.

Den danske markedsandel ligger på nuværende tidspunkt på hele 32 %, hvilket er det bedste siden 2008. Hele fem danske film har solgt mere end 300.000 billetter, hvilket til sammenligning kun to amerikanske film kommer til at nå i år, og de fem mest sete film i år er da også alle danske. Årets mest sete film er Mikkel Nørgaards "Kvinden i buret" og "Jagten" med henholdsvis 715.000 og 672.500 billetter.