Årets bedste europæiske ungdomsfilm er fundet

PRIS. Hollandske "Kauwboy", som vises på BUSTER børnefilmfestival til september, modtog i søndags Det Europæiske Filmakademis nye ungdomsfilmpris. Juryen bestod af 10-13-årige fra København og fem andre europæiske byer.

Ungdomsjuryer i seks forskellige europæiske byer så samtidig i søndags de tre nominerede film til verdens første Young Audience Award. På bedste Melodi Grand Prix-maner blev stemmerne herefter afgivet via live video-transmission til hovedkomiteen i Erfurt, Tyskland.

Den danske jury bestod af 39 unge i alderen 10-13 år, som var forsamlet til screening og votering i Cinemateket.

Vinderen

Vinderen blev den hollandske film "Kauwboy" om 10-årige Jojo, der finder en fugleunge og tager den med hjem. Han vil overraske sin mor med fuglen på hendes fødselsdag, men bliver nødt til at skjule den for sin far, som ikke vil have fugle i huset – og som lider af voldsomme humørsvingninger, så Jojo bliver nødt til at være meget forsigtig.

"Kauwboy" får dansk premiere på børnefilmfestivalen BUSTER, der løber fra 13. til 23. september.

De øvrige nominerede film var den belgiske "Blue Bird" og franske "Drengen fra bjerget". Sidstnævnte får dansk biografpremiere den 24. januar 2013.

Young Audience Award

Young Audience Award blev uddelt for første gang i år og bliver en del af European Film Awards årlige prisoverrækkelse – dog med sin helt egen ceremoni. Hensigten med prisen er at skabe særlig opmærksomhed omkring ungdomsfilmgenren, der ofte bliver klemt, og som Det Europæiske Filmakademi længe har villet give et statusløft.

Det Danske Filminstitut stod for den danske del af arrangementet som et led i aktiviteterne under det danske EU formandskab. De øvrige juryer deltog fra Amsterdam i Holland, Beograd i Serbien, Erfurt i Tyskland, Norrköping i Sverige og Torino i Italien.

Læs mere og se klip fra prisuddelingen på http://yaa.europeanfilmawards.eu/