Årets bogjulegave: Fotografens øje

Fra Peter Elfelt til Jørgen Roos og Anthony Dod Mantle. Læs om de danske filmfotografers refleksioner og nyd billederne i det første samlede danske bogværk om filmfotografens kreative og tekniske bidrag til filmens visuelle æstetik.

Dansk film høster kunstnerisk anerkendelse både herhjemme og i udlandet. Filmskuespillere bliver nationale berømtheder, manuskriptforfatterne forstår at trænge igennem til en større offentlighed, og instruktørerne får stjernestatus – men hvor meget ved vi om dem, der fotograferer filmene?

"Fotografens øje – Dansk filmfotografi gennem 100 år" råder bod på forsømmelsen og sætter med udvalgte nedslag i dansk filmhistorie fokus på filmfotografiets udvikling – fra enkel og primitiv registrering frem til vor tids digitale og fortællemæssigt udfordrende filmbilleder.

Visuel filmkanon

Bogen består af artikler om filmfotografiske genrer og tendenser (f.eks. dogme, moderne dokumentar, tv-drama) og filmfotografens samarbejde med filmholdets øvrige aktører. Læseren introduceres for 38 filmfotografers personlige udsagn om deres rolle i dansk filmhistorie, og endelig præsenterer bogen en filmkanon gennem 20 artikelforfatteres bidrag om dansk films visuelle milepæle – fra "Häxan" (1922) og "Vredens dag" (1943) til nyklassikere som "Festen" (1998), "Reconstruction" (2003) og "Antichrist" (2009) .

"Fotografens øje" er gennemillustreret med frame grabs, der er specielt fremstillet til denne bog og suppleret med et stort udvalg af stillfotos, hvoraf flere aldrig før har været offentliggjort.

Bogen er redigeret og samlet af Dirk Brüel, Andreas Fischer-Hansen og Jan Weincke, der alle er erfarne filmfotografer med baggrund indenfor undervisning om filmfotografiet.

Bogen er udgivet af Lindhardt og Ringhof. Den kan bl.a. købes i Cinematekets Film- & boghandel. Pris: 499,95.