Årets første danske premierer

PREMIERE. Starten af det nye år står i dokumentarfilmens tegn med tre danske premierer på tv og Filmstriben. Tag med kongens foged på arbejde, kom bag facaden på Olof Palme og mød tre teenagere med kræft tæt inde på livet.

4. januar: "Palme"
Filmstriben

En februaraften i 1986 blev den svenske statsminister Olof Palme skudt på åben gade i Stockholm. Det var det første mord på en toppolitiker i Norden, og for Sverige betød det begyndelsen på en ny tid. "Palme" handler om Palmes liv og det Sverige, han formede. Det er et portræt af en politiker, som skabte historie også langt udenfor landets grænser.

"Palme" er dansk koproduceret af Palle Vedel for Manden med Cameraet med støtte fra Det Danske Filminstitut. Filmen er tilgængelig på Filmstriben.dk fra den 4. januar.

Trailer

7. januar: "En detektiv i provinsen"
DR2 kl. 23.00 de næste tre mandage

Filminstruktøren Christoffer Dreyer har altid drømt om at blive detektiv. Da han finder ud af, at den lille by Gedser i Udkantsdanmark er så præget af offentlige nedskæringer, at tilmed den lokale politistation er lukket, har han ideen til sin nye film. Han drager til Gedser, Danmarks sydligste by, for at åbne sit eget detektivbureau. For her må være masser af sager, der bare venter på at blive opklaret.

"En detektiv i provinsen" er produceret af Mette Mailand med støtte fra New Danish Screen og Det Danske Filminstitut. Filmen havde premiere på CPH:DOX i 2011 og kan ses i serieform den 7. januar og de følgende to mandage på DR2.

Læs mere i Konspiration i Udkantsdanmark.

Detektiven-450

8. januar: "Kongens Foged"
TV 2 kl. 20.00

Phie Ambos primetime dokumentar "Kongens foged" følger fogeden, der hver dag sætter 11 danskere på gaden. Fogeden er vore finanskrisetiders bøddel, den der kommer og smider folk på gaden, uden tøven, uden blødhed i hjertet. Eller hvad? Filmen følger fogeden Else, og man bliver ikke alene faktuelt klogere på, hvad der er fogedens job, og hvordan en udsættelse foregår, men også på netop denne foged. Hun en kvinde der interesserer sig for sine 'ofre', og som måske nok er myndig, men ikke nødvendigvis hård.

Læs mere i Fra hus og hjem.

"Kongens Foged" er produceret af Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Trailer

 

8. januar: "Et forbandet år"
Filmstriben

De tre teenagere Majli, Freja og Niklas har det fælles, at de har en kræftsyg eller afdød forælder. Filmen følger dem igennem halvandet år, hvor de fortæller om deres tanker og om forsøget på at leve et almindeligt ungdomsliv med venner, fest og eksaminer, samtidig med at de har døden tæt inde på livet. Filmen blev vist på TV 2 i efteråret i forbindelse med Knæk cancer-kampagnen.

Louise Detlefsen og Louise Kjeldsen har instrueret "Et forbandet år", som er produceret af Mette Heide for +pluspictures med støtte fra Det Danske Filminstitut. Den kan ses på Filmstriben.dk fra den 8. januar.

Trailer