Årets Ole til Melancholia og Mads Brügger

PRISUDDELING. "Melancholia" blev den store vinder, da Danmarks nye filmpris, Årets Ole, blev uddelt for første gang i søndags. Prisen er stiftet af danske online filmjournalister.

En prisuddeling stiftet af danske online journalister foregår naturligvis på nettet. Det gjorde det også i søndags, da Årets Ole for første gang skulle uddeles på vegne af SOF, Sammenslutningen af Online Filmjournalister.

Meget lig årets Robert-uddeling blev Melancholia den helt store vinder. Lars von Triers film vandt prisen for bedste film, mens prisen for bedste kvindelige hoved- og birolle gik til henholdsvis Kirsten Dunst og Charlotte Gainsbourg. Det var en glad Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen, der tog imod alle tre priser:

Årets Ole 2012

Bedste film: Melancholia

Bedste kvindelige hovedrolle: Kirsten Dunst "Melancholia"

Bedste mandlige hovedrolle: Mads Brügger "Ambassadøren"

Bedste kvindelige birolle: Charlotte Gainsbourg "Melancholia"

Bedste mandlige birolle: Lars Ranthe "Dirch"

Bedste udenlandske film: "Oslo, 31. august"

Bedste filmøjeblik: "Begravelsesscenen" i Simon Stahos "Magi i luften"

"At få prisen for årets bedste film og den første af slagsen af Årets Ole, det er en ære for selskabet og Lars von Trier. Tusind tak," sagde han.   

"Alle kan lege med"

Mest opsigtsvækkende var det, at Mads Brügger vandt prisen for bedste mandlige hovedrolle for "Ambassadøren".  Men netop den ivrige insisteren på at dele film op i dokumentar og fiktion er en af hovedårsagerne til, at Årets Ole kom til verden. Og forklaringen på, hvorfor Mads Brügger vandt prisen. 

"Vi har droppet kategoriseringerne og genrerne, fordi vi synes det er gammeldags. Vi har set så mange eksempler på blandingsformer på det sidste ("Ambassadøren", "Waltz with Bashir", "Borat" red.), at det ikke længere giver mening. Derfor har vi valgt at lægge et rent snit og vurdere hver enkelt film på dens egne præmisser. Vi har en kategori, der hedder bedste film, og her kan alle lege med," forklarer Morten Vejlgaard, formand for SOF, og fortsætter:

"Når vi har valgt at give prisen for bedste mandlige hovedrolle til Mads Brügger, er det fordi, vi har vurderet, at Mads spiller en karakter. I filmen er han ikke Mads Brügger, men mr. Cortzen. Det er jo en præstation i sig selv at få folk til at diskutere, om det er en dokumentar eller ej"

SOF er stiftet af CinemaZone, Film-nyt, Filmnoter på Den2radio, Filmz, Kultunaut og OnFilm. De når tilsammen ud til 1.595.000 lyttere, læsere og seere hver måned.

Se prisuddelingen, og hør hvorfor prisen er opkaldt efter Ole "Bogart" Michelsen på SOF's hjemmeside