Årets prisvindere på CPH:DOX

CPH:DOX. Seks instruktører gik i fredags hjem med en pris under armen, da CPH:DOX for 11. gang uddelte priser til danske og internationale talenter inden for dokumentarfilmsgenren.

Fredag den 15. november havde CPH:DOX inviteret filmbranchen til prisuddeling i Stærekassen ved Det Kongelige Teater. Prisuddelingen var den 11. af sin slags og hyldede seks instruktører, der hver især repræsenterer dokumentargenrens fornemmeste udøvere.

Algeriske Narimane Mari modtog hovedprisen DOX:AWARD for hendes debutfilm "Bloody Beans".

Tre ekstra dage med CPH:DOX

CPH:DOX sluttede officielt søndag den 17. november, men har pga. flere udsolgte forestillinger besluttet sig for at forlænge festivalen med tre dage

"Vi ser det som vores pligt at tilskynde filmskabere til at tage risikable valg og udfordre ideen om, hvad en dokumentarfilm er. Vi vil gerne give DOX:AWARD til en radikal, original og legesyg film. Den modtager prisen for dens friskhed og positive tilgang til spørgsmålet om re-enactment," lød juryens vurdering.  

Ny pris hædrer den undersøgende dokumentarisme 

Den nyligt stiftede F:ACT AWARD, dedikeret til film i feltet mellem dokumentarisme og dybdegående journalistik, blev tildelt den amerikanske instruktør Richard Rowleys "Dirty Wars". Filmen følger journalist Jeremy Schahills forsøg på at opspore den hemmelighedsfulde elitestyrke J.S.O.C., der blev etableret i 80'erne, og som har næsten ubegrænsede beføjelser til sine lyssky operationer, udført af mænd som officielt ikke eksisterer.  

"No Fire Zone: The Killing Fields of Sri Lanka" af Callum Macrae – om den 26 år lange srilanske borgerkrig og den srilanske regerings krigsforbrydelser – modtog desuden en F:ACT AWARD Special Mention.

Talentpris til "A World Not Ours"

Den dansk-palæstinensiske instruktør Mahdi Fleifels "A World Not Ours" om hverdagen i en palæstinensisk flygtningelejr vandt talentprisen Reel Talent Award. Reel Talent Award uddeles til en instruktør, som med sin første film har vist et helt særligt dokumentarfilmisk talent. Tidligere vinder af prisen, som er indstiftet i samarbejde med Dansk Instruktørsammenslutning og CPH:DOX, inkluderer Daniel Dencik, Mira Jargil og Michael Madsen.

"After You" af svenske Marius Dybwad-Brandrud blev kåret til bedste nye film fra Norden med prisen NORDIC:DOX AWARD, mens den visuelle og kunstneriske "A Spell To Ward Off the Darkness" af Ben Rivers og Ben Russell modtog NEW:VISION AWARD – en pris for de grænsesøgende eksperimenter imellem film og kontemporær kunst.

Politikens Publikumspris gik i år til "Everyday Rebellion" af brødre- og instruktørparret Riahi. Prisen er udvalgt af årets biografgæster blandt 10 nominerede film. Med prisen sikrer "Everyday Rebellion" sig distribution i de danske biografer.

Se billeder fra prisuddelingen på CPH:DOX' Facebook-side.

Tags: CPH:DOX 2013