Årets Sundance med to danske projekter

SUNDANCE. Når den prominente Sundance Filmfestival løber af stablen fra den 23. januar, bliver det med dokumentaren ’Into the Deep’ og serien ’Kemohjerne’ på programmet. Danske filmfolk står også bag den svensk-danske 'Charter'.

Stjerner, publikum og filmpresse samles i store tal, når årets første store filmbegivenhed løber af stablen i og omkring Park City i Utah. Robert Redfords hæderkronede Sundance Filmfestival er samtidig også et vigtigt udstillingsvindue for europæiske film og filmfolk, der hermed får en markant eksponering til det nordamerikanske marked.

Fra Danmark deltager i år to danske produktioner, nemlig Emma Sullivans dokumentar 'Into the Deep og Kristian Håskjold og Johan Wangs 'Kemohjerne. Et dansk islæt ses også i den svensk-samiske instruktør Amanda Kernells spillefilm 'Charter'.

Into the Deep

I 2016 tog den australske, herboende instruktør Emma Sullivan hul på en dokumentarfilm, der skulle handle om Peter Madsens værksted og hans forsøg på at blive den første amatørastronaut i rummet. Men et år inde i optagelserne tog begivenhederne en dramatisk drejning, da Madsen dræbte den svenske journalist Kim Wall på sin ubåd. 

I 'Into the Deep' følger vi værkstedets unge hjælpere og deres udvikling fra livet før forbrydelsen til tiden efter, hvor de langsomt forstår Madsens sande natur og må erkende, at den mand, de stolede på, har misbrugt deres tillid.

Filmen er udtaget til Sundances konkurrence for internationale dokumentarfilm, World Cinema Documentary Competition. Det danske publikum kan se filmen i løbet af 2020, når den får premiere på Netflix. 

Den garvede danske producer Mette Heide fra Plus Pictures står bag filmen.

Kemohjerne

For første gang er en dansk serie udtaget til Sundance Filmfestivalen. 'Kemohjerne' af Kristian Håskjold og Johan Wang, der med humor og uden berøringsangst skildrer en ung mands hverdag med kræft, skal møde sit første internationale publikum på den toneangivende festival. Alle fem afsnit bliver præsenteret i Indie Episodic, der sætter fokus på det korte serielle format produceret til tv, web eller streaming.

I de fem afsnit a cirka et kvarter følger vi 28-årige Oliver, der må se sit helt almindelige liv med venner, studier og måske en ny kæreste vendt på hovedet, da han pludselig bliver diagnosticeret med testikelkræft. Uden for Rigets mure fortsætter vennerne med livet, som om intet var hændt, mens Olivers tilværelse sættes på standby, og medicin, behandlinger og hans egen dødelighed bliver den nye virkelighed. 

Producer er Nadja Nørgaard Kristensen for Splay One. Serien blev vist på TV 2 i efteråret og kan ses på TV 2 PLAY

Svensk-danske Charter

Den svensk-samiske instruktør Amanda Kernell er udtaget til Sundance med spillefilmen 'Charter'. Det svenske drama er koproduceret af Tomas Radoor fra Nordisk Film og kan mønstre flere danske filmfolk på nøgleposter, blandt andet Anders Skov som klipper og Kristian Eidnes Andersen som komponist. Filminstituttet har støttet via ordningen for internationale koproduktioner. 

Sundance 2020

Sundance Filmfestivalen løber i år af stablen fra 23. januar til 2. februar i Park City i Utah, USA. Se mere på sundance.org.

Festivalen fokuserer på independent-film, det vil sige film produceret af andre end de store filmstudier. Festivalen blev grundlagt i 1978.

Dansk film har været stærkt repræsenteret på Sundance Filmfestivalen de seneste par årtier – senest kan nævnes 'Dronningen', 'Cold Case Hammarskjöld', 'Den skyldige' og 'Holiday'.

Læs mere