Armadillo i konkurrence i Cannes

Janus Metz' "Armadillo" er udtaget til konkurrenceprogrammet Semaine de la Critique på Cannes Festivalen. Serien byder også på en dansk kortfilm og en svensk-dansk spillefilm.

Semaine de la Critique på Cannes Festivalen har i dag udtaget Janus Metz' "Armadillo", en dokumentarfilm i spillefilmlængde om danske soldater ved fronten i Helmand-provinsen i Afghanistan.

I Semaine de la Critique, der er et af de vigtige sideprogrammer på festivalen, konkurrerer syv spillefilm og syv kortfilm, og det er ret usædvanligt at "kritikerugen" udtager en dokumentarfilm.

Fakta

2008 - "Ung mand falder", kortfilm af Martin de Thurah, Tju-Bang Film

2003 - "Reconstruction", spillefilm af Christoffer Boe, Nordisk Film / Vandt Caméra d'Or og Prix de la Jeunesse

2003 - "Araki - The Killing of a Japanese Photographer", kortfilm af Anders Morgenthaler, Den Danske Filmskole

2002 - "2 minutter" kortfilm af Jacob Tschernia, Fat Films

1994 - "Nattevagten", spillefilm af Ole Bornedal, Thura Film / Nomineret til Caméra d'Or

Semaine de la Critique har ofte en god fornemmelse for, hvem der bliver fremtidens store filmtalenter, og serien lancerer sig da også under sloganet: "Who will be the new Wong Kar Wai, Jacques Audiard, Andrea Arnold or Alejandro González Iñárritu?". Danske instruktører, der tidligere har deltaget, er Ole Bornedal, Christoffer Boe, Anders Morgenthaler og Martin de Thurah.

Armadillo er navnet på en af de danske forposter i Helmand-provinsen, og Janus Metz og fotografen Lars Skree har gennem et halvt år fulgt de danske soldater i forreste linje med kameraet tændt på afgørende tidspunkter og under voldsomme kamphandlinger.

"Armadillo" er historien om to unge mænd, Mads og Daniel, der mister deres uskyld i krigen i Afghanistan. Eventyrlystne og med åbent sind tager de fra Danmark på deres første udstationering. Filmen er en rejse ind i de unge soldaters sind og en undersøgelse af, hvad det vil sige at være i krig. Som et karakterdrevet, psykologisk drama undersøger "Armadillo", hvordan politik møder praksis, når det internationale samfunds intentioner om demokratisering og udvikling støder sammen med krigen på mikroniveau i den komplekse og ekstreme situation i Afghanistan.

Med "Armadillo" i Semaine de la Critique deltager Janus Metz også i konkurencen om en Caméra d'Or, Cannnes Festivalens pris for bedste debutspillefilm, en pris som Christofffer Boe erobrede i 2003 med "Reconstruction", der deltog i Semaine de la Critique.

Semaine de la Critique har i år også udtaget en dansk kortfilm "Berik" af Daniel Joseph Borgman og en svensk-dansk koproduceret spillefilm "Sound of Noise" af Ola Simonsson og Johannes Stjärne Nilsson.

Med "Armadillo" er det første gang Danmark har en dokumentarfilm i spillefilmlængde med i Cannes Festivalens serier. Michael Moores "Bowling for Columbine" opnåede i 2002 en plads i hovedkonkurrencen i Cannes, og festivalen har siden jævnligt inkluderet enkelte dokumentarfilm i sit hovedprogram, bl.a. Moores "Fahrenheit 9/11", der i 2004 vandt Guldpalmen.

Janus Metz har tidligere nået et stort publikum med de to fintfølende og nuancerede skildringer af forholdet mellem thailandske piger og danske mænd i filmene "Fra Thailand til Thy" og "Fra Thy til Thailand", som DR har vist flere gange.

Filmen er produceret af Ronnie Fridthjof og Sara Stockmann for Fridthjof Film Doc med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Semaine de la Critique (13.-21. maj)
Cannes Festivalen (12.-23. maj)  
www.dfi.dk/cannes 
Sound of Noise