Arriettys hemmelige verden

PREMIERE. Der er eventyr for hele familien, når den japanske animationsfilm "Arriettys hemmelige verden" har premiere 1. juledag. Anette Støvelbæk, Jens Jørn Spottag og Birthe Neumann lægger danske stemmer til.

En knappenål kan bruges som klatrestav, en sukkerknald holder i flere uger og en tøjklemme bliver et flot og praktisk hårsmykke. Alle vores dagligdagsting får i hænderne på Arrietty og hendes familie en helt ny betydning, når de kun 10 centimeter høje minimennesker, også kaldet "lånere", går på rov i menneskenes gemmer. Lånerne lever en stille tilværelse og er dybt afhængige af, at menneskene ikke kender til deres eksistens. Men det er svært for eventyrlystne Arrietty at forblive skjult under gulvbrædderne, når verden rummer så uendeligt mange spændende oplevelser. Og da hun på en af sine ture op i menneskeverdenen møder drengen Sho, forandres hendes liv.

"Arriettys hemmelige verden" er baseret på den engelske forfatter Mary Nortons klassiker "Lånerne". Ideen til filmen stammer fra den japanske mesterinstruktør Hayao Miyazaki, der står bag filmperler som "Chihiro og heksene", "Min nabo Totoro" og "Ponyo på klippen ved havet". Miyazaki har skrevet manuskriptet, og hans selskab Studio Ghibli producerer. Filmen er instrueret af Hiromasa Yonebayashi, som debuterer som spillefilminstruktør, men har erfaring som animator på flere af Miyazakis film.

Versionering

Det Danske Filminstitut støtter danske biografdistributørers danske versionering af kunstnerisk værdifulde udenlandske spillefilm for børn i førskolealderen. Læs mere om vilkår for støtte til versionering

Anette Støvelbæk, Jens Jørn Spottag, Birthe Neumann, Lily Weiding, Sophia Thordal Hage og Oliver Ryborg står for de danske stemmer.

Usædvanlig intens

"Arriettys hemmelige verden" har allerede høstet sin første flotte anmeldelse fra DR Filmlands Per Juul Carlsen. Han kalder filmen "en uendeligt betagende tegnefilm" med en "fascinerende mangetydighed" og sammenligner en skæbnesvanger scene i filmen med nogle af de mest intense og magiske øjeblikke i filmhistorien, "hvor man bliver rystet, chokeret, eller vakt til live og hvor alting i nogle minutter, måske kun to, måske 10, føles usædvanligt intenst."

"Uanset hvor meget ro og næsten zen-buddhistisk enkelhed der er over instruktøren Hiromasa Yonebayashis stil, har man en fornemmelse af at Arriettys verden kan gå under hvert øjeblik. Uanset at "Arriettys hemmelige verden" er en sød og farverig tegnefilm, virker den også som et seriøst voksendrama. Uanset at filmen foregår i og omkring et lille hus, fortæller den om noget langt større", skriver Per Juul Carlsen i sin anmeldelse og kvitterer med fem pile.

Camera Film distribuerer filmen, og Det Danske Filminstitut har givet versioneringsstøtte.

Arriettys hemmelige verden
Premiere søndag den 25. december

Arriettys hemmelige verden plakat