Asta Nielsens sommerhus kan snart besøges

ASTA NIELSEN. Den danske stumfilmstjerne tilbragte i årene 1925 til 1933 sine sommerferier på den lille tyske ø Hiddensee ved Rügen. Her havde Asta Nielsen et iøjnefaldende sommerhus, som nu skal sættes i stand.

Avantgarde-arkitekten Max Taut byggede i 1920'erne et ottekantet sommerhus med afrundede hjørner til Asta Nielsen. Huset lå på den tyske side af Østersøen på den lille ø Hiddensee ved Rügen omtrent 200 km øst for Rostock. Her tilbragte stumfilmstjernen sine somre.

"Det var gamle og unge, der i Karusel samledes om den store kobberbowle med skovjordbær flydende i moselvin eller sekt" – Poul Malmkjær

Huset, som den danske stumfilmstjerne døbte "Karusel" med kun et 'r', blev et afholdt samlingssted, hvor hun mødtes med sine venner. Her havde hun gennem årene besøg af en lang række berømte personer, blandt andet fysikeren Albert Einstein, instruktøren Billy Wilder og forfatterne Thomas Mann, Hans Fallada og Erich Kästner.

Poul Malmkjær skriver i sin biografi om den verdensberømte skuespiller: "Det var gamle og unge, der i Karusel samledes om den store kobberbowle med skovjordbær flydende i moselvin eller sekt; og blev diskussionerne for hede, satte Asta Nielsen en plade på rejsegrammofonen, og herrerne greb en andens hustru om livet og så blev der danset."

Asta Nielsen begyndte blandt andet at sysle med kunstmaleriet under sine sommerophold på øen i de år, hvor hun ellers var hyppigt optaget af at optræde på teater og indspille film. Fra 1933, hvor Hitlers brunskjorter gjorde deres indtog på øen, fortrak stjernen, og det var slut med somrene på Hiddensee.

"De sorthårede, intellektuelle kunstnertyper afløses af stærke, blonde mænd og brede kvinder med gretchenfrisurer. De traver bredbenet og højrøstet over marker og veje og ler støjende og provokerende," skrev Asta Nielsen.

Renovering

Asta Nielsens hus, der har stået stærkt forfaldent, renoveres senere på året. Finansieringen på en halv million euro til restaurering og bevarelse af det, der er et af de mest berømte huse på Hiddensee, er blevet godkendt af det tyske landbrugsministerium og Kreis Vorpommern-Rügen.

Der er planer om at oprette en Asta Nielsen-udstilling, en kunstnerbolig og et lokale til borgerlig vielse i huset.

Man kan læse mere om Asta Nielsen og stumfilmstjernens somre på Hiddensee i Poul Malmkjærs biografi "Asta – Mennesket, myten og filmstjernen" fra 2000, som der her er citeret fra.

Se film om og med Asta Nielsen

Torben Skjødt Jensen lavede i 2003 to film om Asta Nielsen: spillefilmen "Afgrunden" opkaldt efter hendes skandaløse gennembrudsfilm fra 1910, og dokumentarfilmen "Den talende muse".

Begge Torben Skjødt Jensens film om Asta Nielsen kan med et uni-login ses til undervisningsbrug på Filmcentralen. Her kan man også finde en tidligere portrætfilm om stjernen og fornøje sig med hendes tidlige stumfilm "Afgrunden" og "Den sorte drøm".

 

Tags: Asta Nielsen