Bastarden vinder tre priser ved European Film Awards

HÆDER. ’Bastarden’ vandt lørdag tre priser ved Europas svar på Oscaruddelingen: Bedste fotografering, bedste kostume-design og bedste skuespiller til Mads Mikkelsen.

Rasmus Videbæk vandt for bedste fotografering for sit arbejde på 'Bastarden'. Foto: European Film Academy.
Kicki Ilander vandt for bedste kostume-design for sit arbejde på 'Bastarden'. Foto: European Film Academy.

Mens ’Apolonia, Apolonia’ og ’Stille liv’ måtte se sig forbigået i henholdsvis dokumentar- og debutfilm-kategorien, sejrede Nikolaj Arcels historiske drama stort ved European Film Awards, der blev afholdt i Arena Berlin lørdag aften. Her fik dansk films globale superstjerne Mads Mikkelsen overakt prisen for bedste europæiske skuespiller for sin rolle som Ludvig Kahlen.

’Bastarden’ modtog også to tekniske priser, de såkaldte Excellence Awards, der var blevet meldt ud på forhånd, men først officielt blev uddelt til prisoverrækkelsen lørdag aften. Rasmus Videbæk vandt for bedste fotografering, mens Kicki Ilander vandt for bedste kostume-design. Aftenens helt store vinder blev Justine Triets Guldpalmevinder ’Frit Fald’ (’Anatomy of a Fall’), der løb med seks priser, bl.a. bedste film og bedste instruktør. 

Hele verdens Mads

Mads Mikkelsen, der var med til prisoverrækkelsen via et videolink fra Tokyo, vandt prisen foran Thomas Schubert (’Afire’), Jussi Vatanen (’Faldne blade’), Josh O’Connor (’La Chimera’) og Christian Friedel (’The Zone of Interest’).

En samlet international anmelderskare har rost Mikkelsens rolle som Ludvig Kahlen i ’Bastarden’. The Wrap beskrev ’Bastarden’ som ”en flot, dristig to-timers hyldest til Mads Mikkelsens styrke, både den uovervindelige karakter, han spiller, og den tilstedeværelse, han bringer til lærredet”, mens LA Times skrev:

”Det er en særlig rolle for Mikkelsen, som har kombineret kendetegnene fra de hensynsløse antihelte, han har spillet i Hollywood, med kvaliteter fra de mere sårbare hovedrolleindehavere, han har spillet i dansk film, for at skabe en af sine mest overbevisende karakterer til dato."

Prisen er Mikkelsens anden European Film Award, da han også vandt prisen for bedste skuespiller i 2020 for sin rolle i Thomas Vinterbergs senere Oscarvinder ’Druk’. Den 58-årige skuespiller har siden sin spillefilmsdebut i Nicolas Winding Refns ’Pusher’ fra 1996 spillet med i et væld af nyere hovedværker i dansk film og samarbejdet flere gange med nogle af de mest prominente hjemlige instruktører de seneste år: Nicolas Winding Refn, Susanne Bier, Thomas Vinterberg, Nikolaj Arcel og Anders Thomas Jensen. 

Samtidig er han med sine mange roller i globale franchises som James Bond, Star Wars, Marvel, Fantastiske Skabninger og senest Indiana Jones – samt som frontfigur for Carlsberg – blevet en international superstjerne, der er lykkedes med at pendulere mellem kunstnerisk orienterede film hjemme i Danmark og globale blockbustere i udlandet.

Om Bastarden

'Bastarden' af Nikolaj Arcel centrerer sig om den fattige soldat Ludvig Kahlen, spillet af Mads Mikkelsen, der i 1755 ankommer til den golde jyske hede med et mål om at opdyrke jorden og opnå rigdom og ære. Her støder han dog på modstand fra den nådesløse godsejer, Frederik De Schinkel, hvilket fører til en intens konflikt.

Filmen blev ved sin verdenspremiere i Venedig Film Festivals hovedkonkurrence rost af en samlet international anmelderstand, som især lovpriste Mads Mikkelsens præstation og filmens episke scope. Branchemagasinet Variety fremhævede Arcels "... sikre, old-school fornemmelse for episke periodefilm," og Hollywood Reporter betegnede filmen som "... en fremragende historie drevet af et godt manuskript og stærkt skuespil" og skrev videre: "Der er en kunst i at bringe vitalitet og modernitet til historisk drama, og Arcel viser, at han har et godt greb om det." 

Udover Venedig har 'Bastarden' deltaget på flere prominente festivaler, blandt andet Telluride, Toronto og San Sebastian og er Danmarks officielle Oscar-kandidat til kategorien 'International Feature Film' ved den kommende Oscar-prisuddeling i Los Angeles. 

'Bastarden' er baseret på Ida Jessens roman 'Kaptajnen og Ann Barbara', og instruktør Nikolaj Arcel har skrevet filmens manuskript sammen med Anders Thomas Jensen. Nikolaj Arcels seneste danske film, 'En kongelig affære', var i 2013 nomineret til en Oscar. 'Bastarden' har modtaget produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut, og Louise Vesth har produceret for Zentropa. Filmen havde dansk biografpremiere den 5. oktober 2023 til gode anmeldelser og har d.d. solgt mere end 240.000 biografbilletter i Danmark.

Om European Film Awards

Den årlige prisuddeling er organiseret af det europæiske filmakademi (European Film Academy), der blev etableret i 1988 med det formål at fremme Europas filmkultur. Akademiet tæller i dag mere end 4.200 filmfolk. Ud over European Film Awards organiserer akademiet også seminarer og workshops med fokus på filmpolitik, økonomi, kreative samarbejder og uddannelse. Se oversigt over tidligere danske prisvindere.