Be happy!

FILMSTRIBEN. Anders Gustafssons dokumentar "Succesjægerne" følger en række unge fyre, der vil lære at få succes og blive bedre til at score kvinder. Filmen havde premiere på TV 2 i aftes og kan allerede nu opleves på Filmstriben. FILMupdate har bedt antropolog og forfatter Dennis Nørmark om at reflektere over filmen og jagten på succes.

Succes er noget du opnår, hvis du bestemmer dig for det. Med den indstilling som mantra indlogerer en gruppe usikre mænd fra provinsen sig i en stor, men mærkeligt tom, lejlighed i det indre København. På fire måneder skal de lære social excellence og andre essentielle færdigheder, der skal bringe deres liv fra en gennemsnitlig og tilbageholdende tilværelse på bagsædet af bussen og frem til en plads på de forreste sæder. Deres coach hedder Neil, og kurset hedder Speed Up Life Academy, og Neil har en mission om at give disse forpjuskede drenge den tiltrængte succes, der er mærkbart fraværende i deres liv. I hvert fald ifølge dem selv. Succes med jobbet, med livet og i høj grad med kvinderne. 

Tilværelsen er, hvad du gør den til, for sådan må det være, når humøret overskuddet og energien alene skal sælge varerne i en butik, hvor der faktisk er tomt på alle hylder.

Metoden er at være hypersocial, hele tiden. Ligesom Neil, der i hele filmen vandrer rundt som en løve i et bur og taler højt om, hvor fantastisk han har det og hvilken vidunderlig dag det bliver i dag. Alle forbehold og hæmninger skal bare kastes overbord. Ingen usikkerhed bliver tilbage.

Se den på nettet

Filmen er tilgængelig på Filmstriben.

"Succesjægerne" følger to kursister, der oplever kurset på to vidt forskellige måder. Rune fra Herning, der ikke kan komme videre med sit liv efter bruddet med sin kæreste og Simon, der kæmper med et genert gemyt, der forhindrer ham i både at få nye venner og møde piger. Begge bliver de trukket igennem coachingholdets mantraer, mindgames og grænseoverskridende socialiseringsøvelser. De skal lære at være sociale, for det sociale er genvejen til succes. De skal sælge sig selv, tale og skabe kontakt. "I do not give a damn, about what other people think of me", messer holdet i kor. De skal lære at overskride de sociale forventninger og alene koncentrere sig om det, der gavner dem selv. Her bliver andre mennesker blot reduceret til midler for at opnå personlig succes. Til at fjerne genertheden og turde gribe chancerne.

For Simon er det svært at blive overbevist. Det strider for meget imod hans natur at chatte tilfældige kvinder op på strøget, mens Neil opmuntrer med skulderklap og begejstrede tilråb. Konceptet overbeviser ham ikke. Rune derimod har købt hele pakken. "Jeg har fået en rigtig god gang hjernevask", siger han tilfreds, mens han til sidst styler sit nye hår i sit nye liv, der stadig på overfladen ligner det gamle; med ensomme tv-middage med pasta og ketchup på et rodet værelse, der nu blot ligger i Valby og ikke på den jyske hede. "Livet er ikke blevet bedre, men jeg har det bedre". Bedyrer han.

Men i coachingprogrammets alternative virkelighed er det sådan set også tilstrækkeligt. Virkelig succes er ikke det, som foregår ude i verden, men det som foregår imellem ørerne på dig. Deltagerne får stemplet ind i hjernen at det hele er et spørgsmål om indstilling, forestilling, mindset og overskud. På den måde berører filmen en moderne og foruroligende tendens til at tro, at succes ikke afhænger af egentlige evner, viden eller reelle kompetencer, men alene er et spørgsmål om attitude.

Filmen viser, hvordan unge usikre mennesker, tilsyneladende kan købe en alternativ forestilling om overskud og succes, der er uden nogen som helst bund i noget konkret. Et krav om konstant ekstrovert overskud, hvor det er forkert at være introvert, forsigtig og ydmyg. "Det er vel sundt nok bare at have en dårlig dag, for sådan er livet nu engang" siger Runes veninde til ham. Selv afviser Rune det blankt. Tilværelsen er, hvad du gør den til, for sådan må det være, når humøret overskuddet og energien alene skal sælge varerne i en butik, hvor der faktisk er tomt på alle hylder, og således ingen anden mulighed, end at være "happy" hele tiden.

En alternativ virkelighed, som i filmen flere gange er ved at implodere for deltagere og som truer med at efterlade dem nøjagtig, hvor de startede. Når smilet en dag stivner.

For tilværelsen er vel også nedture, forvirring og usikkerhed og spørgsmålet er om man kan klare alt det, bare med den rette indstilling?

Dennis Nørmark, antropolog og forfatter.