Berik konkurrerer i Cannes

For andet år i træk deltager New Zealansk-fødte Daniel Joseph Borgman i Cannes med en dansk-produceret kortfilm. Den 16 minutter lange fiktionsfilm "Berik" er én ud af syv kortfilm, der er udtaget til "Semaine de la Critique"-programmet.

Med "Berik" fortæller Daniel Joseph Borgman en historie om ensomhed og venskab fra en af verdens mindst beskrevne regioner. I det østlige Kasakhstan lever den blinde og svært handicappede Berik et ensomt liv, indtil den dag den 11-årige Adil banker på hans dør.

Filmen har tydelige realisme-træk uden at foregive at være dokumentar. Bl.a. er alle karaktererne virkelige personer, der spiller sig selv. "Vi har taget så mange elementer fra Beriks liv, som vi kunne, og ud fra det bygget en fortælling, der passer overens med virkeligheden", fortæller Borgman. Filmens hovedperson er født blind og handikappet pga. radioaktiv forurening fra Sovjetunionens største prøvesprængnings-site.

Daniel Joseph Borgman har siden 2005 boet i Danmark. "Berik" er instruktørens femte kortfilm. Sidste år deltog Borgman i det officielle kortfilmkonkurrenceprogram med "Lars og Peter". Borgman har siden begyndelsen af marts deltaget i Cannes Film Festivalens 20-uger lange Cinefondation Residence-program i Paris, hvor han udvikler manuskriptet til sin debutspillefilm "The Weight of Elephants".

"Berik" er produceret af Katja Adomeit med et dansk filmhold for Zentropa. Filmen er del af Borgmans uddannelse på den alternative filmskole Super16, der har Nordisk Film som hovedsponsor. "Berik" er produceret med støtte fra Filmværkstedet.

Semaine de la Critique er en parallel sektion til Cannes Festivalen, der siden den blev skabt af de franske filmkritikere i 1962, har fokuseret på nye talenter. Instruktører som Bernardo Bertolucci, Jean Eustache, Otar Iosseliani, Ken Loach, Wong Kar Wai, Jacques Audiard og Arnaud Desplechin fik deres gennembud i Semaine de la Critique. På engelsk omtales sektionen også som Critics' Week.

Semaine de la Critique har i år også udtaget en dansk dokumentarfilm "Armadillo" af Janus Metz og en svensk-dansk koproduceret spillefilm "Sound of Noise" af Ola Simonsson og Johannes Stjärne Nilsson.

www.semainedelacritique.com
www.super16.dk
www.filmworkshop.dk
www.dfi.dk/cannes