Berlin-vinder Taxi Teheran får dansk premiere

STØTTE. Instruktør Jafar Panahi spiller selv nysgerrig taxachauffør i sin Guldbjørnevinder "Taxi Teheran", der får dansk premiere torsdag den 1. oktober i en række biografer landet over med støtte fra Det Danske Filminstituts arthouse-pulje.

Jafar Panahi har tidligere levet i husarrest, og i dag er den verdensberømte iranske instruktør stadig omfattet af et arbejdsforbud, der blandt andet betød, at han i februar måtte sende sin niece til prisoverrækkelsen ved årets Berlin Filmfestival, da "Taxi Teheran" løb med festivalens fornemste pris, Guldbjørnen.

Fra 1. oktober får et dansk publikum nu endelig mulighed for at se Panahis film, der sætter det moderne Iran under lup fra forsædet af en taxa i Teherans gader.

DFI-støtte til importerede arthouse-film

Det Danske Filminstitut kan yde støtte til markedsføring og distribution samt versionering af importerede arthouse-film i Danmark.

Støtten ydes til importerede arthouse-film med markante og anerkendte kunstneriske kvaliteter, som vurderes ikke at kunne klare sig under normale markedsmæssige vilkår. Der kan endvidere ydes støtte til dansk versionering af importerede arthouse-film for børn og unge. Mindst 25 % af støttemidlerne reserveres til film, hvis markedsføring og distribution er rettet mod børn og unge.

Støtten ydes til spillefilm og dokumentarfilm i spillefilmlængde.

Formålet med støtteordningen er at sikre kunstnerisk kvalitet samt kulturel og geografisk diversitet og mangfoldighed i udbuddet af film, primært på det danske biografmarked, sekundært på andre distributionsplatforme.

Kontakt

Flemming Kaspersen
Redaktør
+ 45 3374 3429
flemmingk@dfi.dk

Det lykkedes nemlig instruktøren at omgå sit pålagte arbejdsforbud ved i "Taxi Teheran" at agere taxachauffør, der med et kamera indbygget i instrumentbrættet dokumenterer sine finurlige, morsomme og indimellem stærkt bevægende møder med alle hånde iranere, der sætter ord på deres samfund – hvad enten det handler om sultestrejke, censur eller piratkopiering af Woody Allen-film.

Helt op til fem stjerner får filmen i de danske aviser, blandt andet i filmmagasinet Ekko, hvor "Taxi Teheran" hyldes som et "seriøst, passioneret forsvar for kunstnerisk frihed og en trodsig overskudsreaktion imod den kvalte, kreative sjæl". Læs hele Ekkos anmeldelse

Det Danske Filminstitut har støttet distributionen af "Taxi Teheran" gennem ordningen for arthousefilm, der skal sikre kunstnerisk kvalitet og mangfoldighed i de danske biografer. Læs mere i højre spalte 

"Taxi Teheran", der distribueres i Danmark af Camera Film, har premiere i Odense, Aalborg, Aarhus og København og rykker siden til biografer i flere byer landet over. Se hvor på filmens side på kino.dk

Se trailer

Taxi_Teheran_plakat_210