Bier og Lindholm til Toronto

FESTIVAL. Susanne Biers "Den skaldede frisør" og Tobias Lindholms "Kapringen" er udtaget til Toronto International Film Festival.

Nordamerikas største filmfestival, Toronto International Film Festival, føjer endnu to danske film til programmet.

Susanne Biers romantiske komedie "Den skaldede frisør" er inviteret til en Special Presentation i selskab med verdens førende filmskabere, og Tobias Lindholms drama "Kapringen" er udtaget til programmet Contemporary World Cinema, der fokuserer på gribende historier med et globalt perspektiv.

Dermed gør de Nikolaj Arcels "En kongelig affære", Thomas Vinterbergs "Jagten" og Joshua Oppenheimers "The Act of Killing" selskab på festivalen.

"Den skaldede frisør" og "Kapringen" får begge verdenspremiere på filmfestivalen i Venedig (29. august-8. september), ugen før de får nordamerikansk premiere i Toronto (6.-16. september).

Endnu en dansk instruktør, Mahdi Fleifel, deltager på TIFF med sin engelsk-libanesiskproducerede "A World Not Ours", som er udtaget til dokumentarfilmprogrammet TIFF DOC.

Den skaldede frisør

Susanne Biers "Den skaldede frisør" med Pierce Brosnan og Trine Dyrholm i hovedrollerne er en romantisk komedie om livets vidunderlige uforudsigelighed: Netop som man tror, at alt er forbi, er det hele måske først lige begyndt.

Ida har haft et hårdt år. Hun er ved at komme sig oven på et forløb med kemoterapi, og hun har netop opdaget, at hendes mand er utro med en ung skønhed fra bogholderiet. På vej til sin datters bryllup i Italien kommer Ida ved et uheld til at bakke ind i en bil, der viser sig at tilhøre den velhavende forretningsmand Philip, faren til hendes kommende svigersøn. Da de to familier endelig samles i en skøn gammel italiensk villa midt i en idyllisk citronlund, forventer alle, at de skal deltage i et romantisk bryllup planlagt ned til mindste detalje. De kunne ikke have taget mere fejl.

Historien er skabt af Susanne Bier og Anders Thomas Jensen, og Anders Thomas Jensen har skrevet manuskript. Filmen er produceret af Vibeke Windeløv og Sisse Graum Jørgensen for Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut.

"Det er en helt forrygende start, filmen har fået allerede inden premieren. At den er udtaget til to af verdens fire største filmfestivaler er et stærkt signal om, at der er store forventninger til Susanne Bier efter 'Hævnen', og at man finder det interessant, at hun nu laver en romantisk komedie efter en række alvorlige dramaer. Toronto er Nordamerikas største filmfestival, og det glæder både Susanne og mig enormt meget, at filmen nu får det perfekte afsæt forud for sin lancering i USA og Canada senere på året," siger filmens producer Sisse Graum-Jørgensen.

"Den skaldede frisør" har verdenspremiere på Venedig International Film Festival, hvor den bliver vist i hovedprogrammet uden for konkurrence. Filmen har dansk premiere den 6. september som Biografklub Danmarks åbningsfilm.

Kapringen

KAPRINGEN
Pilou Asbæk i "Kapringen". Foto: Magnus Nordenhof Jønck

Tobias Lindholm debuterede som instruktør med det barske fængselsdrama "R" (sammen med Michael Noer, 2010) og har slået sit navn fast som manuskriptforfatter på Thomas Vinterbergs film, senest Cannes-vinderen "Jagten", og den internationale tv-succes "Borgen". "Kapringen" er Lindholms anden spillefilm, som han også selv har skrevet.

Fragtskibet MV Rozen er på vej mod havn, da det bordes og kapres af pirater i Det Indiske Ocean. Ombord er to danske sømænd, skibskokken Mikkel (Pilou Asbæk) og maskinmesteren Jan (Roland Møller), der bliver taget som gidsler i et kynisk spil om liv og død. For med kravet om en løsesum på millioner af dollars udløses et psykologisk drama mellem den danske skibsreder (Søren Malling) og de somaliske pirater.

Ligesom i Lindholms debutfilm "R", der blev filmet på det nedlagte Horsens Statsfængsel, er også "Kapringen" optaget under virkelighedstro forhold: I al hemmelighed filmede holdet i piratfyldt farvand i Det Indiske Ocean på et fragtskib, der tidligere har været kapret, og med en professionel gidselforhandler i en central rolle.

I forbindelse med offentliggørelsen siger filminstruktør Tobias Lindholm:

"Jeg glæder mig og er utrolig stolt på skuespillernes og filmholdets vegne. Alle har arbejdet under ekstremt vanskelige betingelser for at lave denne her film. Når vi kæmper med manuskriptet, knokler på optagelserne og skændes i det mørke klipperum, drømmer vi jo om, at filmen finder et publikum og får et liv. Og nu står vi her med en film, der skal møde det internationale publikum ved så prestigefyldte filmfestivaler som Venedig og Toronto. Det er svært ikke at være begejstret over. At min makker Thomas Vinterberg og vores film 'Jagten' også skal til Toronto International Film Festival, gør kun festen endnu større."

"Kapringen" er produceret af Tomas Radoor og René Ezra for Nordisk Film med støtte fra Det Danske Filminstitut. Filmen får verdenspremiere på filmfestivalen i Venedig, hvor den deltager i konkurrenceprogrammet Orizzonti, og kan ses i de danske biografer fra den 20. september.

A World Not Ours

A World Not Ours

Dokumentarfilmen "A World Not Ours" skildrer eksillivet for flere generationer i den palæstinensiske flygtningelejr Ain El Helweh i Libanon. Instruktøren Mahdi Fleifel boede selv i lejren i 1980'erne, inden hans familie slog sig ned i Danmark. Han er siden vendt tilbage til lejren jævnligt og har ført videodagbog under sine besøg.

"A World Not Ours" er instrueret af Mahdi Fleifel og produceret af Patrick Campbell for det britiske selskab Nakba FilmWork.

Tine Grew Pfeiffer i Producers Lab

Den danske producer Tine Grew Pfeiffer er udvalgt til at deltage i Producers Lab Toronto 2012, som er en netværksplatform for koproduktioner, hvor 12 europæiske og 12 canadiske håndplukkede producere får mulighed for at udveksle ideer og søge koproduktionspartnere. Eventen finder sted på Toronto filmfestivalen den 5.-8. september og er arrangeret af European Film Promotion, der også står bag den Cannes-baserede netværksplatform Producers on the Move.

Tine Grew Pfeiffer er uddannet producer fra Den Danske Filmskole (2001) og etablerede Alphaville Pictures Copenhagen i 2003 sammen med instruktør Christoffer Boe. Siden har hun produceret alle Christoffer Boes film – i øjeblikket "Spies og Glistrup" – og været executive producer på bl.a. Birgitte Stærmoses "Ønskebørn" og "Værelse 304".

Toronto International Film Festival

Festivalen, der i år løber fra den 6. til 16. september, er vigtig for det internationale salg pga. de mange deltagende amerikanske og asiatiske filmkøbere, der her har mulighed for at se filmene sammen med et rigtigt publikum.

Hvert år besøger 300.000 gæster TIFF, hvilket gør den til Nordamerikas største publikumsfilmfestival.

Med "Den skaldede frisør" og "Kapringen" er i alt fem danske film udtaget til Toronto. Tidligere har festivalen annonceret, at Nikolaj Arcels "En kongelig affære" er udtaget til gallavisning, Thomas Vinterbergs "Jagten" til en Special Presentation og Joshua Oppenheimers "The Act of Killing" til TIFF DOC.

Desuden er de to danske spillefilmkoproduktioner, norske Espen Sandberg og Joachim Rønnings "Kon-tiki" og engelske Sally Potters "Ginger and Rosa", udtaget til Special Presentation.

Toronto International Film Festival