Bier og Lindholm til Venedig

FESTIVAL. Susanne Biers "Den skaldede frisør" og Tobias Lindholms "Kapringen" får verdenspremiere på filmfestivalen i Venedig, der løber af stablen den 29. august. Den dansk koproducerede korte dokumentar "Tataré" er udvalgt til kortfilmkonkurrence.

Det første halvår af 2012 har budt på fornemme internationale præstationer for dansk film med priser i både Berlin og Cannes. Med deltagelse i Venedig, har dansk film nu begået det sjældne hattrick at være repræsenteret i hovedprogrammet på verdens tre største filmfestivaler i samme år. Dertil kommer, at det også netop er annonceret, at dansk film også bliver repræsenteret på årets udgave af Toronto International Film Festival i skikkelse af Thomas Vinterbergs "Jagten" og Nikolaj Arcels "En Kongelig Affære".

Torsdag middag annoncerede Venedig Biennalen årets film, og på listen er ikke mindre end to danske titler og en dansk koproduktion: Susanne Biers "Den skaldede frisør" i hovedprogrammet, hvor den får en gallavisning uden for konkurrence, og Tobias Lindholms "Kapringen" i konkurrenceprogrammet Orizzonti. Derudover er den paraguyask-finsk-danske kortfilm "Tataré" udtaget til Orrizzontis kortfilmkonkurrence.

Sidste gang, en dansk spillefilm deltog i hovedprogrammet i Venedig, er hele 22 år siden med Helle Ryslinges "Sirup" i 1990. I 2003 deltog Jørgen Leths og Lars von Triers dokumentarfilm "De fem benspænd" i konkurrenceprogrammet Controcorrente (Modstrøm), der også lå under hovedprogrammet (Red. 30. juli 2012). I 2009 blev Nicolas Winding Refns "Valhalla Rising" vist i serien Midnight screening.”

Filmet i piratfyld farvand

Tobias Lindholm debuterede som instruktør med det barske fængselsdrama "R" (sammen med Michael Noer, 2010) og har slået sit navn fast som manuskriptforfatter på Thomas Vinterbergs film, senest Cannes-vinderen "Jagten", og den internationale tv-succes "Borgen". "Kapringen" er Lindholms anden spillefilm, som han også selv har skrevet.

Fragtskibet MV Rozen er på vej mod havn, da det bordes og kapres af pirater i Det Indiske Ocean. Ombord er to danske sømænd, skibskokken Mikkel (Pilou Asbæk) og maskinmesteren Jan (Roland Møller), der bliver taget som gidsler i et kynisk spil om liv og død. For med kravet om en løsesum på millioner af dollars udløses et psykologisk drama mellem den danske skibsreder (Søren Malling) og de somaliske pirater.

Ligesom i Lindholms debutfilm "R", der blev filmet på det nedlagte Horsens Statsfængsel, er også "Kapringen" optaget under virkelighedstro forhold: I al hemmelighed filmede holdet i piratfyldt farvand i Det Indiske Ocean på et fragtskib, der tidligere har været kapret, og med en professionel gidselforhandler i en central rolle.

"Kapringen" er produceret af Tomas Radoor og René Ezra for Nordisk Film med støtte fra Det Danske Filminstitut. Filmen kan ses i de danske biografer fra 20. september.

Brosnan på dansk

Den skaldede frisør
 Pierce Brosnan og Trine Dyrholm i "Den skaldede frisør". Foto: Doane Gregory

Susanne Biers "Den skaldede frisør" med Pierce Brosnan og Trine Dyrholm i hovedrollerne er en romantisk komedie om livets vidunderlige uforudsigelighed: Netop som man tror, at alt er forbi, er det hele måske først lige begyndt.

Ida har haft et hårdt år. Hun er ved at komme sig over et langt sygdomsforløb, og hun har netop opdaget, at hendes mand er utro med en ung skønhed fra bogholderiet. Nu er Ida på vej til sin datters bryllup i Italien og kommer ved et uheld til at bakke ind i en bil, der viser sig at tilhøre den velhavende forretningsmand Philip, faren til hendes kommende svigersøn. Da de to familier endelig samles i en skøn gammel italiensk villa midt i en idyllisk citronlund, forventer alle, at de skal deltage i et romantisk bryllup planlagt ned til mindste detalje. De kunne ikke have taget mere fejl.

Historien er skabt af Susanne Bier og Anders Thomas Jensen, og Anders Thomas Jensen har skrevet manuskript. Filmen er produceret af Vibeke Windeløv og Sisse Graum Jørgensen for Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut.

"Den skaldede frisør" har dansk premiere den 6. september som Biografklub Danmarks åbningsfilm.

84-årig sjælesøger

Resistance

Finske Salla Sorri og paraguayske Renate Costas korte dokumentar "Tatare" er optaget i Paraguay og fortæller historien om 84-årige Don Alberto Bonnet, en sjælesøger med en stærk tro på reinkarnation.

Han har endnu ikke fundet, hvad han hele sit liv har ledt efter og er træt af, at han skal genfødes for at finde det. Men han har endnu ikke mistet håbet. Mens edderkoppen væver sit net, og solen giver et fromt håb om forandring, åbner Alberto sin yndlingsbog på ny. Den starter med følgende ord: Der er en tro på menneskets eget væsen og en tro, der er Guds gave. En stærk tro, der findes i den faldne mands natur, og en stærk tro, der gives fra oven ...

"Tataré" er produceret af Tine Fischer, Salla Sorri for Renate Costa for DOX:LAB. Filmen blev vist på CPH:DOX i 2011.

Venice International Film Festival