Biograf-ryk-ind i vinterferien

Rekord-mange valgte at lægge vejen forbi biograferne i vinterferien, og som i 2013 havde de danske film rigtig godt fat i publikum. De to mest sete film var danske, og det gav en tårnhøj dansk markedsandel på 51 % i perioden.

Samlet set blev der solgt hele 1.245.123 billetter i vinterferien, hvilket er det højeste niveau i de seneste otte år, dog kun en smule højere end niveauet i 2013.

Når man sammenligner med vinterferien sidste år, var der igen et flot billetsalg til de danske film, igen var der med "Klassefesten 2" en attraktiv dansk komedie til de voksne (i 2013 var det "Alle for to"), og igen med "Far til fire – Onkel Sofus vender tilbage" en stor dansk film til børnefamilierne (i 2013 var det "Min søsters børn – I Afrika ").

Mens de danske film altså klarede sig flot, gik det den modsatte vej for de amerikanske film, der har oplevet faldende billetsalg i vinterferierne siden 2010.

Selvom vinterferien traditionelt set er højtid for familiefilm, og fem ud af de seks mest sete film i ferien var familiefilm, stod disse film reelt for mindre end halvdelen af billetsalget i perioden, knap 45 %. De "voksne" har altså også i høj grad nydt biografens mørke i vinterferien, og det skyldes især "Klassefesten 2".

Samlet set solgte "Klassefesten 2" 413.000 billetter alene i vinterferien, og den er nu oppe på 456.000. Dermed tegner det til, at den snart vil overgå billetsalget på den første film fra 2011, der solgte 517.000 billetter.

 

Figur 1. Billetsalg i vinterferien 2007-2014

billetsalg-vinterferien2014
 
Note: Billetsalg i vinterferien opgøres som billetsalg i weekenden uge 6, samt ugerne 7 og 8 (6.-23. februar).

Konkurrencen om familiernes gunst var hård i år. Danske "Far til fire – Onkel Sofus vender tilbage" var oppe mod "Lego filmen – Et klodset eventyr", "Det regner med frikadeller 2", "Klokkeblomst og piratfeen" og "Frost". Set i det lys, var en dansk position for "Far til fire" som den mest sete familiefilm – med en samlet markedsandel på 40 % af familiebilletterne – et virkelig flot resultat.

 

 

 Vinterferiens 10 mest sete film

vinterferie2014-2

Kilde: FAFID – *Alle film er fortsat i biograferne