Biograferne godt fra start

Billede til artiklen Biograferne godt fra start
Første kvartal af 2009 har været rigtigt godt for de danske biografer. Billetsalget på 3.690.000 ligger i år 3 % over rekordåret 2008. "Mænd der hader kvinder" har stået for 20 % af billetsalget.

Ved årets begyndelse var forventningerne til billetsalget ikke i top i den internationale filmpresse. Den finansielle krise presser filmselskaberne til at være mere forsigtige og udskyde projekter. Det er blevet sværere at skaffe finansiering, og Disney har fx trukket sig ud af den tredje Narnia-film. De amerikanske manuskriptforfatteres tre måneder lange strejke sidste vinter har også lammet en række af de film, der skulle have været i biografen i år.

I første kvartal er billetsalget steget de seneste fire år. Fra 3,2 mio. i 2006 til 3,3 mio i 2007, 3,6 mio i 2008 og 3,7 mio i 2009. Salget i år er 15 % over 2006-niveau. Billede til artiklen Biograferne godt fra start
Stigning i billetsalg ift. 2006-niveau

Med et godt første kvartal for de danske biografer ser udsigterne igen lyse ud. Finanskrisen har tilsyneladende ikke påvirket danskernes lyst til at gå i biografen i negativ retning, og der er mange store film at se frem til. Blandt de danske titler kan bl.a. nævnes Anders Matthesens "Sorte Kugler", Nikolas Winding Refns "Valhalla Rising", Lars von Triers "Antichrist", Martin Schmidts "Monsterjægerne" og Rasmus Heides "Julefrokosten".

Liste over kommende danske biograffilm

Derudover viser biograferne en række serie-film: "Harry Potter 6", "Nat på museet 2", "Terminator 4", "Ice Age 3", "Engle og Dæmoner" og de to kommende Stieg Larsson-film. 3D-filmene begynder også at få adgang til de danske biografer, hvilket kun forøger interessen.

Hvordan 2009 kommer til at klare sig i forhold til sidste års rekord på 13,2 mio. er det endnu for tidligt at gætte på, men udsigterne til et godt 2009 for biograferne er lyse.

[Foto: Anders Jälevik]