'Boksedreng fra blokken' vil nuancere blikket på Vollsmose

PREMIERE. Med den DR-aktuelle serie 'Boksedreng fra blokken' vil Andrea Storm Henriksen gøre op med fordommene om unge i Vollsmose. Hun håber, at serien kan være med til at skabe forståelse og tegne positive forbilleder for den unge målgruppe – både i og uden for den berygtede bydel. Serien får premiere 15. august.

10-årige Rida drømmer om at blive den nye Mike Tyson, når han hver uge træner i bokseklubben Vollsmose Boxing sammen med sin ven Omar. Drømmene er store, men forhindringer er der nok af, når man kommer fra Vollsmose. For selvom drengene elsker deres bydel, er de mærkede af de fordomme, man konstant bliver mødt med, når man kommer fra et af landets mest berygtede sociale boligkvarterer. 

Jeg har oplevet, at Rida og de andre børn fra Vollsmose ofte begynder at se sig selv på den måde, medierne fremstiller børn fra ‘ghettoen’ på. Fordi det er den historie, de hører igen og igen. Og det frustrerer dem.

- Andrea Storm Henriksen

Andrea Storm Henriksen, der debuterer som soloinstruktør med den DR-aktuelle 'Boksedreng fra blokken', var netop interesseret i at nuancere fordommene, da hun begyndte arbejdet på serien. Inden hun blev filmskaber, havde hun nemlig arbejdet på et herberg for unge, hvor hun oplevede en anden side af de unge mennesker fra de belastede sociale boligbyggerier, end den man hører om i medierne.

"De unge på herberget viste sig at have præcis de samme ønsker, mål og drømme for fremtiden, som alle andre unge har. Mange af dem på herberget har bare haft nogle andre forudsætninger for at opfylde de mål og drømme, end de fleste etniske danske unge har," siger Storm Henriksen.

Gennem sit arbejde har Storm Henriksen erfaret, at den måde medierne portrætterer unge fra Vollsmose på, har negativ indvirkning på de unges selvopfattelse. Og netop derfor ville hun gerne bag om den ensidige portrættering af de unge, der ofte bliver skåret over én kam og stemplet som "balladebørn". 

"Jeg har oplevet, at Rida og de andre børn fra Vollsmose ofte begynder at se sig selv på den måde, medierne fremstiller børn fra ‘ghettoen’ på. Fordi det er den historie, de hører igen og igen. Og det frustrerer dem, at ingen andre end dem selv kan se, at der også sker mange gode ting i deres ‘ghetto’, og at de er andet end bare 'balladebørn'. Derfor er det så vigtigt at vise de andre sider af livet i den såkaldte 'ghetto'."

Handlekraftige unge mennesker

'Boksedreng fra blokken', der får premiere på DR Ultra 15. august, er skabt til den unge målgruppe. Instruktøren mener, at det særligt er her, man skal sætte ind for at nedbryde de negative fordomme. Samtidig håber hun, at serien kan skabe identifikation for unge, der bor i lignende miljøer.

"Det er vigtigt for dem at kunne identificere sig med mere nuancerede historier, end dem medierne ofte fremstiller. Forhåbentlig kan serien være med til at skabe nogle forbilleder fra 'ghettomiljøet' for børn både i og uden for Vollsmose," siger hun. 

Rida og hans ven Omar i 'Boksdreng fra blokken'.

Men Storm Henriksen understreger også, at hun ikke har forsøgt at male et rosenrødt portræt af livet i Vollsmose. I stedet for udelukkende at fokusere på de negative historier, har instruktøren dog valgt at lade udfordringerne med kriminalitet og bander stå side om side med de positive øjeblikke i dagligdagen i bydelen. Forhåbningen er at komme hele vejen rundt om livet i Vollsmose.

"Klicheerne omkring ghettomiljøet er ikke opstået ud af ingenting. Det er vigtigt for at kunne skabe en forståelse for børnene fra Vollsmose, at bydelens dårlige sider også er en del af fortællingen om at vokse op i Vollsmose. Der foregår skyderier, der er kriminalitet og der er bander. Det er den virkelighed, børnene vokser op i, og den er med til at forme dem. Men der er også så meget andet. Der er handlekraftige unge mennesker, som kæmper og sagtens kan lykkes, hvis de har nogle gode venner og rollemodeller, der kan forstå dem og hjælpe dem på vej."

"Jeg håber, at jeg med serien kan hjælpe med at videregive nogle af de tanker og oplevelser, jeg har mødt på herberget og dermed give en stemme til nogle af dem, vi ikke hører så meget fra, nemlig børnene og de unge selv. Min ambition har været at skabe en fortælling om, at 'ghettobørn' ikke er lig med 'balladebørn'. Der er nemlig masser af handlekraftige børn med stort potentiale i 'ghettoen'."

'Boksedreng fra blokken' har premiere på DR Ultra den 15. august. Serien i 10 dele er instrueret af Andrea Storm Henriksen. Heidi Kim Andersen har produceret for Made in Copenhagen med støtte fra Filmistituttet og FilmFyn.