Børnehave vinder pris for mediepædagogik

FILMPÆDAGOGIK. Nyrup Børnehave, der har været med til at udvikle appen 'Filmcentralen/For de yngste', vinder pris for deres arbejde med film og digitale medier.

Kameraerne er hverdag i Vuggestuen og Børnehaven Nyrup i Helsingør. De bruger bl.a. Det Danske Filminstituts mediepædagogiske app 'Filmcentralen/For de yngste' i deres arbejde med film og digitale medier. Nu har Nyrup modtaget prisen Årets Dagtilbud 2018. Den uddeles en gang om året og går til et dagtilbud, som har særlig høj kvalitet i det pædagogiske arbejde. Børne- og Socialministeriet, BUPL og FOA står bag.

Samarbejde

Vuggestuen og Børnehaven Nyrup har været med til at udvikle Det Danske Filminstituts mediepædagogiske app 'Filmcentralen/For de yngste'. Appen udkom i september 2018.

Børne- og socialminister Mai Mercado siger:

”Vuggestuen og Børnehaven Nyrup viser, at når man bruger de muligheder, der er i digitale redskaber, så udvider det horisonten for både børn og personale. Det er et godt eksempel på, hvordan man kan arbejde med børneperspektiv, deltagelse og kreativitet fra den styrkede pædagogiske læreplan, hvor det digitale ikke er målet i sig selv, men et middel til at give en ekstra kvalitet til det pædagogiske arbejde på en måde, så det løfter fagligheden.”

Børnenes point of view

I Nyrup bliver selv de allermindste børn udstyret med et kamera. I takt med, at de lærer at mestre kameraerne og bliver mere opmærksomme på verden omkring sig, retter de linsen mod det, der betyder mest i deres hverdag: deres yndlingsvoksen, bedste venner, en larve på legepladsen og andre emner, der optager dem. De fortæller deres egne historier og formidler deres oplevelser. I hele institutionen er der projektorer, som gør det let for det pædagogiske personale at inddrage alle børn i de oplevelser, deres kammerater har haft.

”Her kommer børnene til udtryk,” siger Nyrups leder, Eva Meyer. ”Vi arbejder også med andre kunstneriske udtryksformer som billedkunst, teater, bevægelse og musik, og film er et fantastisk medie til at udtrykke sig og synliggøre det, børnene arbejder med.”  

Om Filmcentralen/For de yngste

'Filmcentralen/For de yngste' er en gratis, mediepædagogisk app til de 3-6-årige i dagtilbud. Den rummer 300 kortfilm og en lang række aktiviteter og temaer. Siden appen udkom i september 2018, er den blevet downloadet godt 12.000 gange.

Nyrup har bl.a. brugt 'Filmcentralen/For de yngste' til at vise børnene kortfilm, og børnene har lavet deres egne små animationsfilm på iPads. De har brugt sociale medier til at dele filmene med deres forældre og som researchredskab til produktionerne.

Ifølge Eva Meyer har 'Filmcentralen/For de yngste' en helt særlig kvalitet: 

”Det er rigtig godt at kunne finde kortfilm og vide, at professionelle har udvalgt filmene, så de passer til aldersgruppen og læreplanstemaerne.”

Mere film i børnehaven 

Debatten om børns skærmbrug bølger frem og tilbage i medierne. Derfor er de også ekstra glade for prisen i børnehaven i Helsingør, der længe har kæmpet for en digital dagsorden og et større fokus på mediernes muligheder i børnehøjde:

”Det er fantastisk at blive anerkendt for at arbejde fagligt på den her måde, hvor børn er medskabere og medproducenter i eget liv. Det er noget, vi skal snakke meget mere om i vores fag,” siger Eva Meyer.  

Vuggestuen og Børnehaven Nyrup er en kulturinstitution med øget fokus på digitalisering og bevægelse i hverdagen. Der er plads til 35 vuggestuebørn og 55 børnehavebørn i dagtilbuddet.

Læs mere om kåringen af Årets Dagtilbud 2018.