Branchearrangement: Se danske Oscar-shortlistede film i Cinemateket

OSCAR 2023. Oscar-akademiet offentliggør snart årets nomineringer, hvor tre danske film er shortlistet. Kom til visning af Danmarks tre kandidater mandag den 16. januar på Det Danske Filminstitut.

Den 24. januar løfter Det Amerikanske Filmakademi (AMPAS) sløret for, hvilke film der er nominerede i konkurrencen om at få en af verdens mest eftertragtede filmpriser med hjem, når årets Oscar-uddeling løber af stablen den 12. marts. Danmark er endnu en gang flot repræsenteret med hele tre film, der har mulighed for at blive nomineret i tre forskellige kategorier: Bedste internationale film, Bedste dokumentarfilm og Bedste kortfilm. Denne begivenhed hylder Det Danske Filminstitut ved at invitere til gratis visninger af de tre film mandag den 16. januar i Cinematekets Bio Asta.

Billetter bestilles i Cinematekets billetsalg på tlf. 33743412. Billetterne uddeles efter først-til-mølle-princip. Afhentning af billetter sker ved direkte henvendelse i billetskranken.

Program mandag den 16. januar
12.00 - ’A House Made Of Splinters’
13.30 - ’Ivalu’
13.46 - Pause
14.00 - ’Holy Spider’
16.00 – Slut på dagens program

 

Holy Spider by Ali Abbasi_foto Nadim Carlsen
'Holy Spider'. Foto: Nadim Carlsen

Holy Spider

(Bedste internationale film)

Ali Abbasis 'Holy Spider' tager udgangspunkt i en virkelig historie fra Iran om jagten på en seriemorder. En kvindelig journalist begynder at efterforske mordene på en række prostituerede men ender med at sætte sig selv i fare, da hun kommer helt tæt morderen.

På Cannes Filmfestival gik prisen for Bedste kvindelige skuespiller til Zar Amir Ebrahimi, der spiller hovedrollen i 'Holy Spider'. Filmen er siden blevet udtaget til flere vigtige festivaler og har vundet en række prestigefulde internationale priser.

Ali Abbasi har skrevet manuskriptet sammen med Afshin Kamran Bahrami, og Jacob Jarek har produceret for Profile Pictures med støtte fra Filminstituttet.
 

A House Made of Splinters_Simon Lereng Wilmont
'A House Made of Splinters'. Foto: Final Cut for Real

A House Made of Splinters

(Bedste dokumentarfilm)

Simon Lereng Wilmonts 'A House Made of Splinters' foregår i det østlige Ukraine, hvor den årelange krig har drevet befolkningen ud i fattigdom og social armod. I mange tilfælde er det børnene, der betaler den højeste pris, når de svigtes og efterlades uden forældres omsorg.

Filmen vandt prisen for Bedste instruktion i World Cinema Documentary Competition på Sundance-festivalen i januar. ’A House Made of Splinters' er en opfølger på 'Olegs krig – en barndom i krigens skygge' fra 2017, der også handler om børns vilkår i det østlige Ukraine. Monica Hellström har produceret for Final Cut for Real.
 

'Ivalu'. Foto: M&M Productions

Ivalu

(Bedste kortfilm)

Anders Walters 'Ivalu' fortæller historien om grønlandske Pipaluk, der leder efter sin forsvundne storesøster Ivalu. En nat drømmer Pipaluk om en ravn, der fører hende til søsteren, og da en ravn viser sig for hende om morgenen, følger Pipaluk efter den. Grønlandske myter flettes ind i en poetisk rejse fuld af minder, der dækker over en barsk virkelighed.

Filmen er instrueret af Anders Walter og Pipaluk K. Jørgensen. Anders Walther har skrevet manuskriptet på baggrund af en grafisk novelle med samme navn, som Morten Dürr og Lars Horneman står bag. Rebecca Pruzan og Kim Magnusson har produceret for M&M Productions i koproduktion med Emile Hertling Péronard og Pipaluk K. Jørgensen for Polarama Greenland.

Alle tre film er støttet af Det Danske Filminstitut. Læs mere om filmene.