Branchen står sammen mod grænseoverskridende adfærd

Fire organisationer i film-, tv- og teaterbranchen står klar med en række fælles indsatser mod dårligt psykisk arbejdsmiljø og grænseoverskridende adfærd.

Hver anden kvinder og hver femte mand i film-, tv- og teaterbranchen har oplevet seksuelle krænkelser. Det fremgår af en ny rapport fra Aarhus Universitet, bestilt af organisationerne Dansk Skuespillerforbund, Producentforeningen, Danske Filminstruktører og Dansk Teater.

I forlængelse af den første #Metoo-bølge besluttede de fire organisationerne at få kortlagt omfanget af grænseoverskridende adfærd i branchen gennem en uafhængig undersøgelse, og resultatet foreligger nu i rapporten ’Grænseoverskidende adfærd’.

Af den fremgår det bl.a. at problemet er udbredt i alle dele af branchen. Værst går det ud over kvinder, løstansatte medarbejdere og seksuelle og etniske minoriteter. Undersøgelsen viser også, at kun et fåtal af dem, der oplever grænseoverskridende adfærd, anmelder det. 

På baggrund af rapporten står de fire organisationer nu klar med en række indsatser under overskriften ’Kunst uden krænkelser’. De har forpligtet sig til et treårigt samarbejde og håber, at flere organisationer vil tilslutte sig arbejdet i den kommende tid.

Fra Filminstituttets direktør, Claus Ladegaard, lyder det:

”Både omfanget og karakteren af krænkelserne er ubehagelig læsning. Det er et vigtig skridt, at problemet nu er så grundigt belyst, og det stærke og brede samarbejde bag undersøgelsen og de planlagte indsatser lover rigtig godt. Filminstituttet bakker selvfølgelig hundrede procent op, og ser frem til at endnu flere fremover vil bidrage til skabe en godt og trygt arbejdsmiljø for alle i branchen.”

De fælles indsatser er:

  • Tre års fælles fokus på grænseoverskridende adfærd med løbende opfølgning
  • Et fælles statement, der sætter rammerne for samarbejdet om et bedre psykisk arbejdsmiljø
  • Et fælles informationsark til brug ved til ansættelser, der beskriver reglerne for god adfærd og informerer om, hvor man kan få hjælp, hvis man oplever grænseoverskridende adfærd
  • Infosider på organisationernes hjemmesider særligt rettet mod medlemskredsens specifikke forhold og behov.