Brugerbetalt filmproduktion

CROWDFUNDING. I går bad Angel Films om $15.000 til en horror-kortfilm. I sidste uge fik en David Lynch-dokumentar $179.554. I sidste måned modtog en Jørgen Leth-dokumentar $29.762. Og biografaktuelle "Iron Sky" har 1.000.000 brugerbetalte Euro under vesten. Crowdfunding af film hitter.

Crowdfunding i det hele taget hitter. Mange spærrede øjnene op, da computerspillet "Double Fine Adventure" i sidste måned nåede $3.336.371 på Kickstarter. Målet var $400.000, men den første million var hjemme allerede efter 24 timer, og i alt 87.142 helt almindelige mennesker endte med at støtte spillet.

På filmområdet har crowdfunding indtil videre nået højdepunktet med den finsk/tysk/australske koproduktion "Iron Sky", som har dansk biografpremiere i dag. Da filmen i sidste uge åbnede CPH PIX, fortalte producer Tero Kaukomaa, at 1.000.000 af filmens budget på 7.500.000 Euro var crowdfundet. Det skal tilføjes, at filmen har været 6 år undervejs, og at holdet bag har kunnet trække på en solid fanskare fra et tidligere filmprojekt, "Star Wreck" fra 2005. Men alligevel.

The Goatman på IndieGoGo

Crowdfunding

Den gængse definition af crowdfundig er at finansiere et projekt på nettet helt eller delvist via publikum. På grund af bl.a. investeringslovgivning fungerer de fleste crowdfunding-sites ved, at man som bruger donerer et beløb – og retur får en "perk", som kan være alt andet end penge og procenter. I filmprojekter er det typisk filmplakater, en dvd eller download af den færdige film, mulighed for at optræde i creditlisten eller ligefrem påvirke filmen – og lignende, afhængigt af donationens størrelse.

Der er en mangfoldighed af crowdfundig-sites, men de to mest populære platforme er Kickstarter og IndieGoGo. Sidstnævnte var oprindeligt kun fokuseret på indie-film, men begge tilbyder i dag finansiering af stort set alle typer projekter. Den afgørende forskel er, at Kickstarter pt. kun fungerer i USA, mens IndieGoGo er et globalt foretagende.

På IndieGoGo er forretningsaftalen at man, hvis man når målet for sit projekt, betaler 3 procent af overskuddet i gebyr. Når man ikke målet, er beløbet 9 procent. Hertil kommer gebyrer til Paypal og andre betalingsformer.

Støt en dansk horror-kortfilm

I går lagde Angel Films kortfilmprojektet "The Goatman" på IndieGoGo og blev dermed blandt de første danske filmprojekter på en crowdfunding-platform. Filmen er nr. 2 i trilogien "Book of Horror", skrevet af Kim Lysgaard Andersen. Første del, "The headless lover", er allerede lavet, og deltog blandt meget andet på den betydningsfulde franske kortfilmsfestival Clermont Ferrand tidligere i år.

Kampagneperioden er på 3 måneder, og målet er at skaffe $15.000. Følg med i processen og støt filmen på IndieGoGo – og se Kim Lysgaard Andersens imponerende trailer for finansieringsprojektet her: