"Burma VJ" i Downing Street

Billede til artiklen Burma VJ i Downing Street

Aung San Suu Kyi, den burmesiske oppositionsleder, der nu har siddet i husarrest mere end 13 år, fylder i dag 64 år. Det fejres over hele verden, og "Burma VJ" har fået en vigtig betydning.

I anledning af Aung San Suu Kyis fødseldag havde den britiske premierministers hustru, Sarah Brown, i går aftes inviteret filminstruktør Anders Østergaard til at vise sin film "Burma VJ" i Downing Street 10. Det foregik i forbindelse med, at Sarah Brown er vært for kampagnen '64 Words for Aung San Suu Kyi'.

"Det gik strålende i går", fortæller Anders Østergaard fra London. "The banquet room var i dagens anledning lavet om til biograf, og mere end 50 repræsentanter for organisationer var til stede. Sarah Brown indledte og viceudenrigsminister Ivan Lewis modererede. Reaktionen var den samme som over hele verden, hvor vi har vist filmen. Folk var begejstrede og meget rørte. Og de spørger: "Hvad kan vi gøre? Hvad kan vi gøre!""

"Burma VJ", der har modtaget 23 priser indtil videre, får premiere i Storbritannien den 14. juli. Den åbner som en "safran-premiere" i 40 biografer over hele landet, hvor alle opfordres til at bære safrangult for at vise sympati med den burmesiske munkestand og befolkning. Samme aften er der satellit-opkobling mellem de mange biografer, så man kan følge begivenhederne de andre steder, og der er arrangeret en landsdækkende debat over twitter og SMS.

Filmen har fra slutningen af maj kørt i en biograf i New York og i Los Angeles for at blive kvalificeret til Oscar-kapløbet. Det første sted var interessen så stor, at filmen fortsatte i tre uger.

Billede til artiklen Burma VJ i Downing Street

Filmanmelderen A.O. Scott ved New York Times satte "Burma VJ" øverst på sin top-5-anbefalinger.

En lang række mennesker, deriblandt mange berømtheder, har skrevet 64 ord for Aung San Suu Kyi. Læs de mange x 64 ord her: 64 Words for Aung San Suu Kyi.