"Burma VJ" tog Amsterdam med storm

Billede til artiklen Burma VJ tog Amsterdam med storm

Lørdag den 29. november vandt Anders Østergaards "Burma VJ - Reporter i et lukket land" to priser på Amsterdams internationale dokumentarfilmfestival, IDFA. En festival, der betragtes som verden største og vigtigste event for dokumentarfilm.

FILMupdate har talt med den netop hjemvendte instruktør og producer Lise Lense-Møller.

Udover festivalens hovedpris, Joris Ivens Prisen, vandt "Burma VJ - Reporter i et lukket land" også i konkurrencen 'Movies that matter' med film, der sætter fokus på menneskerettigheder. Men det var ikke kun i juryerne, at filmen var populær. Festivalens publikum, der har stor kærlighed til dokumentarfilm, stemte den ind på en tredjeplads blandt festivalens mange film.

"Det har været en fantastisk uge", fortæller Lise Lense-Møller. "Lige fra vi ankom i Amsterdam var der stor interesse for filmen. Der var en stemning fra starten af, at det her var noget særligt. Alle visningerne var totalt udsolgt. Den var faktisk så populær, at der opstod sortbørs-tilstande ved biograferne, hvor billetter blev solgt til overpriser".

VJ = Video journalist
"Burma VJ - Reporter i et lukket land" er en rystende beretning om burmesiske aktivister, der med skjult videokamera og livet som indsats dokumenterer fra Burma under munkeopstanden for godt et år siden. I et lukket land uden adgang for udenlandske tv-hold, er det er op til aktivisterne selv at holde kampen i live på tv-skærme verden over. VJ's er almindelige borgere, der hemmeligt arbejder som reportere og smugler optagelserne ud af landet. I et land, hvor alle overvåges, holder de et vågent øje med styret og dokumenterer dets brutalitet.

Anders Østergaard: "Festivalpriserne giver videojournalisterne en fornyet energi til deres sag. De minder verden om Burma på et tidspunkt, hvor landet er lige ved at blive glemt igen. Der er en kamp mellem regeringen i Rangoon og oppositionskræfterne om at holde Burma på dagsordenen. Der er ikke noget generalerne ønsker sig højere end, at vi glemmer Burma. I den kamp kan en film som vores hjælpe".

Lise Lense-Møller: "Udover den vigtige opmærksomhed, har videojournalisterne også brug for økonomisk støtte til udstyr og uddannelse i "højrisiko-journalistik". Dels samler vi ind med filmen via et website: www.supportfreemedia.com. Og dels skal filmen bruges i forbindelse med fundraising events. Så både, hvad angår opmærksomhed, og i cool cash tror jeg, den kommer til at betyde rigtig meget for videojournalisterne".

Før munkene gik på gaden
Da Anders Østergaard havde sine første overvejelser om filmen, startede det hele ud fra en fascination af et land, der var nærmest var forsvundet fra jordens overflade og omverdenens bevidsthed. Det var lang tid, inden nogen vidste, at der ville komme en munkeopstand.

Anders Østergaard: "Burma var et nyt, stærkt og fremgangsfuldt land efter Anden Verdenskrig, men det forsvandt fuldstædigt fra radaren efter militærkuppet i 1962. Siden har man næsten intet hørt fra Burma. Så jeg gik i gang på sporet af et tabt land".

Filmen startede som en lille film, om hvordan der er i Burma, og hvad det vil sige at være video-journalist der. Anders Østergaard mødte Joshua på en træningslejr i Thailand for burmesiske journalister, og han skulle senere vise sig at blive filmens hovedperson.

Anders Østergaard: "Det var meget små historier, han kunne få fat i på det tidspunkt, fordi det er så farligt. Så kom munkeopstanden, uventet for alle. Det var ikke længere mig, der valgte filmen, men filmen, der valgte mig. De her begivenhed var så voldsomme, at vi var nødt til at fortælle historien".

Den lange vej
I samarbejde med organisationen 'Democratic Voice of Burma' blev optagelserne til filmen samlet, men pga. generalernes forsøg på at lægge låg på opstanden og bremse informationernes strøm ud af landet, kom optagelserne sjældent direkte til Danmark.

Lise Lense-Møller: "Det meste af materialet kom først hertil et halvt år efter opstanden, hvor det var alt for sent for nyhedsinteressen. Hvis det ikke havde været pga. den her film, ville langt de fleste af de fantastiske optagelser formodentligt aldrig nogen sinde være blevet set af ret mange mennesker. Det er i sig selv utroligt tilfredsstillende, at filmen på den måde får en berettigelse".

Anders Østergaard: "Jeg er enormt stolt over priserne og det at kunne bidrage med noget på et plan, der går ud over filmens egen verden - stolt over faktisk have en lille politisk betydning, også".

"Burma VJ - Reporter i et lukket land" er produceret for Magic Hour Films med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Læs også:
FILM #64 / AMSTERDAM ISSUE - den årlige dokumentarfilmudgave af DFI's engelsksprogede magasin FILM.
TEMA: CPH:DOX og IDFA 2008 på FILMupdate.dk.

Democratic Voice of Burma
Support Free Media
International Documentary Filmfestival Amsterdam, IDFA

DFI fact sheet:
Burma VJ - Reporter i et lukket land