BUSTER Filmfestival giver de unge en stemme: "Vi skal være i øjenhøjde"

BUSTER. Når BUSTER Filmfestival skydes i gang den 27. september, bliver det med film, tv-serier og spil, der tager de unge og deres virkelighed alvorligt. Ifølge Programchef Mariella Harpelunde Jensen er det vigtigt at inddrage målgruppen i selve skabelsen af festivalen.

Mariella Harpelunde Jensen har brugt de sidste to dage på at bygge scenografi sammen med fjerdeklasser. Det lyder måske ikke umiddelbart arbejdsrelevant, men ifølge Harpelunde Jensen, der er programchef for BUSTER Filmfestival – Skandinaviens største festival målrettet børn og unge – har arbejdet været helt centralt.

BUSTER har nemlig mere end nogensinde fokus på at inddrage børn og unge i skabelsen af festivalen og dermed give den vigtige målgruppe en følelse af ejerskab. 

"At gøre børn og unge til medskabere af festivalen ligger virkelig højt på dagsorden," siger Harpelunde Jensen. "Bare det, at børnene selv har været med til at lave vores scenografier sammen med os, gør det endnu mere til deres festival."

Mariella Harpelunde Jensen, programchef for BUSTER Filmfestival. Foto: BUSTER

Dette fokus går igen på tværs af programmet, hvor der er særlig opmærksomhed på at vise film, som er skabt af unge mennesker og lavet til det yngre publikum. Det gælder blandt andet Tone Otilies afgangsfilm fra Filmskolen, 'Katastrofer', der er skrevet i samarbejde med unge med OCD. 

"Det er vigtigt for os at vise film, der er skabt af unge og skildrer livet som ung fra målgruppens perspektiv. Det skal være i øjenhøjde. Og der er målgruppen klart mere interesseret, når det er unge filmskabere, der præsenterer deres film. På den måde håber vi også at kunne inspirere de unge til at lave film om deres egen virkelighed."

Samskabelsen er ikke bare vigtig for at ramme de unge, præcis der hvor de er. Det er også en mulighed for at sikre bredere repræsentation – både etnisk og social, men også i forhold til alder, siger Harpelunde Jensen.

"At give de unge en medskabende rolle er en måde at sikre, at det ikke bliver voksne, som forklarer ting for et passivt publikum. I stedet får de unge en stemme, som de ikke altid har til hverdag, hvor det er de voksne, der kører samfundet."

En unik oplevelse

Når BUSTER slår dørene op 27. september bliver det ikke kun med massevis af film af høj kvalitet. Festivalen tænker i stigende grad også i nye formater, der udvider biografrummet og styrker filmoplevelsen for de unge, som i dag har adgang til en uendelig mængde digitalt indhold.

"Jeg går ind for, at BUSTER skal være et festivallaboratorium, hvor vi afprøver så mange nye formater som muligt. Inden alle visninger for de helt små vises en videokoreografi, som vi danser og synger til. For de store forsøger vi at sætte filmene i kontekst med talks og samtaler i en slags 'ungdomsforsamlingshus', som vi kalder det. 

BUSTER Filmfestival. Foto: BUSTER

Det gælder om at gøre biografrummet til en unik oplevelse, der ikke er passiv som al den anden skærmtid, de unge ellers bruger en del af deres tid på," fortæller Harpelunde Jensen.

I forbindelse med visningen af den fransk-danske animationsfilm 'Calamity Jane' har festivalen opbygget en stor scenografi – med hjælp fra førnævnte fjerdeklasser – hvor de unge blandt andet skal kaste med hestesko inden filmen. En slags "superligakamp i biografen", som Harpelunde Jensen siger.

Udover at værne om og udvide rammerne for det helt unikke biografrum, sætter festivalen i stigende grad fokus tv-serier, når de blandt andet viser de danske ungdomsserier 'Sex', 'Efterskolen' og 'Vakuum' og følger op på filmene med samtaler med de unge filmskabere.

Og så er festivalen i stigende grad begyndt at sætte fokus på spil og apps, der vil noget andet end de gængse skydespil. Det sker blandt andet med en begivenhed i CinemaxX' IMAX-sal, hvor de unge kan spille det danske spil 'What the Golf?' på lærredet. Spiloplevelsen danner baggrund for et undervisningsforløb om de unges medieforbrug, som både forældre og lærere endnu ved meget lidt om.

OM BUSTER

BUSTER fandt i år sted fra 27. september til 10. oktober.

BUSTER Filmfestival er Skandinaviens største børnefilmfestival.

35.000 børn, lærere og familier deltager i festivalen hvert år. 

På festivalen vises hvert år cirka 100 film, spil og tv-serier henvendt til målgruppen 3 – 16 år.

Festivalen finder hovedsageligt sted i København, men der afholdes også filmarrangementer på Frederiksberg, i Brønshøj, på Amager, i Odense og Aarhus i løbet af året. Alle steder i samarbejde med engagerede partnere.

Den 7. oktober afholdt BUSTER en stor børnemediekonference i samarbejde med Danmarks Radio, der satte fokus på tendenser i produktion af indhold til børn og unge.

Festivalen er organiseret under De Københavnske Filmfestivaler. 

De Københavnske Filmfestivaler er i 2021 støtte af Filminstituttet med 4.2 mio. kr. Støtten omfatter både CPH:DOX og BUSTER.

I alt præsenterer festivalen over 100 film, spil, serier på 30 forskellige sprog, der sætter fokus på emner som klima, diversitet, køn og seksualitet. Og så er der mulighed for at få praktisk erfaring med alt fra dubbing af film til mindre filmproduktioner i festivalens omfattende workshopprogram.

"Når man har været på BUSTER, har man været hele verden rundt og oplevet mange forskellige livsverdener. Forhåbentligt bliver det meget anderledes at gå i biografen med os, fordi vi aktiverer kroppen og sanserne gennem en kollektiv oplevelse, der dyrker fællesskabet. På den måde får man en oplevelse, man ikke havde fået, hvis man bare havde siddet derhjemme og set Netflix." 

BUSTER Filmfestival løber fra 27. september til 10. oktober.

Tags: