BUSTER-prisuddeling

Lille voksen

Prisuddelingen på BUSTER Københavns Internationale Filmfestival For Børn Og Unge blev afholdt i formiddag, fredag den 26. september.

De danske filminstruktørers pris for Bedste Film Til Børn, kåret af Den Internationale Jury, blev overrakt til "Dragon Hunters" af Guillaume Ivernel og Arthur Qwak, og Nordisk Film Fondens Bedste Buster, afgjort af Børnejuryen, gik til "Nocturna" af Adrià Garcia og Victor Maldonado.

Bedste Film Til Ungdom, kåret af Ungdomsjuryen blev overrakt til "The Tracey Fragments" af Bruce MacDonald, og Politikens Publikumspris, som blev afgjort ved publikumsafstemning, gik til "Hormoner, hængerøve og hårde bananer" af Gurinder Chadha.

Danske instruktører vandt kort- og dokumentarfilmpriserne

Begge Kort- og dokumentarfilmjuryens priser blev vundet af danske instruktører. Christian Tafdrups "En forelskelse" modtog prisen for Bedste Kortfilm, og Anders Gustafsson vandt prisen for Bedste Dokumentarfilm med de to ungdomsportrætter "Amandas 2 verdener" og "Lille voksen".

Christian Tafdrups anmelderroste novellefilm "En forelskelse" skildrer af et vendepunkt i den kønne gymnasiedreng Carstens liv. Han er blevet kæreste med den jævnaldrende Melita og besøger svigerforældrene for første gang, da det utænkelige sker. Carsten og Melitas far bliver seksuelt tiltrukket af hinanden. Filmen, der er produceret af Nordisk Film for New Danish Screen, vandt for en måned siden på Odense Film Festival prisen for Bedste Danske Ungdomsfilm.

Anders Gustafsson "Amandas 2 verdener" følger Amandas, hvis forældre er skilt. Hun har det ofte, som om hun lever i to verdener, og det er ikke let at gøre alle glade. "Lille voksen" stiller skarpt på Xenia midt i den svære tid mellem barndom og ungdom. Xenia har nok at gøre derhjemme. Hun støvsuger, passer sine mindre søskende og laver mad. Hendes mor arbejder meget, og Xenia må tit være en ekstra, lille voksen.

Læs Sophie Engberg Sonnes artikel om Anders Gustafssons to dokumentarfilm i FILMupdate TEMA.

BUSTER

["Lille voksen". Fotograf: Viktoria Blomberg]

PRISVINDERE BUSTER 2008
- DANSKE FILMINSTRUKTØRERS BEDSTE FILM TIL BØRN (5.000 euro, kåret af Den internationale jury): "Dragon Hunters" af Guillaume Ivernel og Arthur Qwak
Special Mention til: "Ping Pong Kongen" af Jens Johnsson
- NORDISK FILM FONDENS BEDSTE BUSTER (5.000 euro, kåres af Børnejuryen): "Nocturna" af Adrià Garcia og Victor Maldonado
- BEDSTE FILM TIL UNGDOM (5.000 euro, kåres af Ungdomsjuryen): "The Tracey Fragments" af Bruce MacDonald
Special Mention til: "Lake Tahoe" af Fernando Eimbcke
- BEDSTE KORTFILM (2.000 euro, kåres af Kort- og dokumentarjuryen): "En forelskelse" af Christian Tafdrup
- BEDSTE DOKUMENTARFILM (2.000 euro, kåres af Kort- og dokumentarjuryen): Juryen honorerer Anders Gustafsson, der er i konkurrence med de to film "Amandas 2 Verdener" og "Lille Voksen"
Special Mention til: "Man Up" af Arturo Cabanas
- POLITIKENS PUBLIKUMSPRIS (kåret ved publikumsafstemning): "Hormoner, hængerøve og hårde bananer" af Gurinder Chadha