Cannes Festivalen åbner i dag

I aften åbner Cannnes Festivalen 2009 med verdenspremiere på Pixars og Disneys digitale 3D-film "Up".

I aften åbner Cannnes Festivalen 2009 med verdenspremiere på Pixars og Disneys digitale 3D-film "Up".

Det er et år, hvor Danmark er særligt flot repræsenteret hernede. Dansk films mester gennem mange år, Lars von Trier, er på vej ned gennem Europa for at præsentere sit nyeste værk, "Antichrist", i festivalens hovedkonkurrence.

Det sker mandag den 18. maj, blot to dage før, det danske publikum får lejlighed til se Charlotte Gainsbourg og Willem Dafoe i Triers intense fortælling om ondskab, magt og kærlighed.

I festivalens anden uge er tre unge nye bud på dansk films fremtid inviteret til at præsentere deres kortfilm. Newzealandsk fødte Daniel Borgman, der bor og arbejder i Danmark, viser sin 15 minutter lange "Lars og Peter" i det officielle programs kortfilmkonkurrence. Dorte Bengtson har en animationsfilm på 8 minutter, "Sylfidden", med i konkurrenceprogrammet for filmskolefilm, Cinéfondation. Og islandske Rúnar Rúnarssons deltager med 35 minutters afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, "Anna", i serien Quinzaine des Réalisateurs.

Der bliver dansk tilstedværelse på mange andre planer i festivalugen. Det følger der mere om på FILMupdate i de kommende dage.

I dag er der fransk premiere på Niels Arden Oplevs skandinaviske publikumsmagnet "Mænd der hader kvinder", en stragegisk placering på festivalåbningsdagen med ikke mindre end 500 filmkopier i spil over hele Frankrig til glæde for den store del af den franske befolkning, som ikke er inviteret til Cannes.

De danske filmkomponister Karsten Fundal, Flemming Nordkrog og Jørgen Lauritsen er i aften kl. 20 indbudt til at give koncert på stranden ved siden af festivalpalæet. De tre komponister skaber også filmmusik uden for Danmark, og i aften spiller de stykker fra nogle af deres kompositioner til både danske og internationale film.

De åbner en serie på 11 koncerter, som afholdes af festivalens mere folkelige Cinéma de la Plage, der hver aften viser film for et stort publikum, som ikke er trukket i galla og ikke hører til den lille kreds, der har adgang til de lukkede forestillinger.

I morgen aften er der igen dansk optræden på stranden, når Karsten Fundal og Jacob Groth har verdenspremiere på The Millenium Soundtrack. Groth har komponeret musikken til "Mænd der hader kvinder" og Fundal musikken til "Flammen & Citronen". De byder på nye fortolkninger af temaer fra de to film fremført af ensemblet Athelas Sinfonietta Copenhagen.

I konkurrencen om Den Gyldne Palme er Triers film i selskab med en række solide instruktørnavne og gamle Cannes-kendinge: Bl.a. præsenteres der film af Jane Campion, Ang Lee, Ken Loach, Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino, Alain Resnais, Michael Haneke og Andrea Arnold.

En introduktion til årets konkurrencefilm kan blandt andet findes på filmmagasinet Ekkos website. Og Søren Høy har de seneste uger blogget løs for Jyllands-Posten og præsenteret årets film i en Cannes Countdown.

Hent din egen kopi af hele festivalens program og læs mere her i artiklerne på FILMupdate om de deltagende danske film og filmfolk.

Program for filmene i hovedkonkurrencen:

Onsdag 19.00 Åbningsceremoni
UP Pete Docter (uden for konurrence)

Torsdag 8.30 15.00 22.30 FISH TANK Andrea Arnold
Torsdag 12.00 19.30 CHUN FENG CHEN ZUI DE YE WAN (Spring Fever) Lou Ye
Fredag 8.30 15.00 19.30 BRIGHT STAR Jane Campion
Fredag 11.30 22.30 BAK-JWI (Thirst) Park Chan-Wook
Lørdag 8.30 15.00 18.30 UN PROPHÈTE Jacques Audiard
Lørdag 12.00 22.00 TAKING WOODSTOCK Ang Lee
Søndag 8.30 19.30 VENGEANCE Johnnie To
Søndag 16.30 KINATAY Brillante Mendoza
Mandag 8.30 14.30 19.30 LOOKING FOR ERIC Ken Loach
Mandag 11.30 22.30 ANTICHRIST Lars Von Trier
Tirsdag 8.30 15.00 19.30 LOS ABRAZOS ROTOS (Broken Embraces) Pedro Almodóvar
Tirsdag 12.00 22.30 VINCERE Marco Bellocchio
Onsdag 8.30 12.15 19.00 INGLOURIOUS BASTERDS Quentin Tarantino
Onsdag 16.00 LES HERBES FOLLES (Wild Grass) Alain Resnais
Torsdag 8.30 18.30 À L

Tags: Cannes 2009